SpaceX, Starlink, Twitter

Администрацията на Байдън ще проверява дали Мъск е заплаха за националната сигурност

Най-богатият човек в света използва Twitter през последните седмици, за да обяви предложения за прекратяване на войната на Русия.

Представители на администрацията на Байдън обсъждат дали САЩ трябва да подложат някои от начинанията на Илън Мъск на преглед на националната сигурност, включително сделката за Twitter и сателитната мрежа Starlink на SpaceX, според хора, запознати с въпроса, пише Bloomberg.

Акциите на Twitter паднаха с 5,1% при отварянето на пазара в Ню Йорк в петък.

Американските служители се чувстват неудобно заради неотдавнашната заплаха на Мъск да спре доставката на сателитната услуга Starlink за Украйна – той каза, че това му е струвало 80 милиона долара досега – и това, което те виждат като неговата все по-приятелска към Русия позиция след поредица от туитове, които очертаха мирни предложения в полза на президента Владимир Путин. Те също така са обезпокоени от плановете му да закупи Twitter с група чуждестранни инвеститори.

Дискусиите са все още в начален етап, свидетелстват запознати, пожелали анонимност. Длъжностни лица в правителството на САЩ и разузнавателната общност преценяват какви инструменти, ако има такива, са налични, които биха позволили на федералното правителство да преразгледа начинанията на Мъск.

Една от възможностите е чрез закона, управляващ Комитета за чуждестранни инвестиции в Съединените щати, да преразгледа сделките и операциите на Мъск за рискове за националната сигурност, казаха те.

Мъск, най-богатият човек в света, използва Twitter през последните седмици, за да обяви предложения за прекратяване на войната на Русия и заплаши да намали финансовата подкрепа за интернет връзката Starlink в Украйна. Неговите туитове и публични коментари разочароваха служители в САЩ и Европа и привлякоха похвали от съперниците на Америка.

По-късно Мъск се отказа от заплахата си да спре Starlink и каза, че ще продължи да поема разходите за услугата. Starlink се превърна в основен инструмент за комуникация в Украйна по време на руската инвазия. Мъск предоставя услугата безплатно, но каза, че SpaceX губи 20 милиона долара на месец, предоставяйки я на Украйна, и той не може да носи отговорност за тези разходи за неопределено време, съобщи „Фокус“.

Правителството на САЩ също ще използва Starlink в случай на прекъсване на телекомуникациите, според хора, запознати с въпроса.

Мъск не отговори на множество искания за коментар по имейл.

 

Източник: bgonair.bg

Tesla.bg