Tesla

Акциите на Tesla с най-голям дневен спад от над две години

Акциите на производителя на електромобили Tesla паднаха с повече от 12% във вторник, най-големият еднодневен спад за компанията от повече от две години. Акциите в един момент достигнаха най-ниското си ниво от август 2020 г., като инвеститорите реагираха на слабата цифра за доставка за четвъртото тримесечие, публикувана на Нова година. Tesla беше най-популярният тикер в платформата Yahoo Finance.

Tesla отчете ръст на доставките през четвъртото тримесечие с 18% последователно до 405 000, което се оказа под консенсусните прогнози за 418 000 доставки. Цифрата доведе до общите доставки на Tesla за 2022 г. от 1,3 милиона единици, което е с 40% повече през годината, но под насоките на компанията за 50%.

Пропускът на доставката само подхрани допълнителна загриженост на улицата относно търсенето на превозни средства на Tesla – ключов фактор за изпращането на акциите да паднат с 65% през 2022 г.

Анализаторът на JPMorgan Райън Бринкман намали прогнозите си за печалба и ценова цел за Tesla след слабите резултати.

Бринкман очаква Tesla да няма прогнози за печалбата за четвъртото тримесечие ($1,19), когато докладва по-късно през януари. За 2023 г. анализаторът очаква печалба на акция от 4.6 долара, спрямо предишните си очаквания за 3.84 долара.

Ценовата цел на анализатора се премести до $125 от $150. Той продължава да оценява акцията с ниско тегло (еквивалент на продажба).

„Освен въздействието върху краткосрочните финансови показатели, друго следствие, което виждаме от комбинацията на 4Q от по-мек от консенсуса обем и ценообразуване, е въздействието върху разказа за растеж на акциите, което позволи на много инвеститори да вярват, че компанията вероятно ще увеличи обема на единиците нагоре над приблизително +50% CAGR [комбиниран годишен темп на растеж] до момента, в който стане най-големият производител на автомобили в света (перспективата на ръководството е „В многогодишен хоризонт очакваме да постигнем 50% среден годишен ръст в доставките на превозни средства“),“, обясни Бринкман. „Поставихме под въпрос способността на компанията да поддържа този темп на растеж.“

Tesla.bg