SpaceX, Starlink, Starship

Amazon може да се обърне към своя конкурент SpaceX за изстрелване на сателити

Amazon има строг график за пускане на своите интернет сателити Компанията може да се наложи да се обърне към своя конкурент SpaceX за превози.

по време на живо интервю с Washington Post, Amazon sпо-стари vлед стрМестният жител Дейв Лимп изрази готовността на компанията да използва тежкотоварните ракети на SpaceX за разгръщане на своите интернет сателити Project Kuiper. „Отворени сме за дискусии със SpaceX, те биха били луди, ако не получат своите резултати тук“, каза Лимп.

Amazon обаче не се интересува от ракетите Falcon 9 на SpaceX, които в момента изстрелват сателитите Starlink на компанията. Интернет сателитите на Amazon са по-големи от тези, разположени от SpaceX, което обяснява защо компанията гледа Falcon на SpaceX Тежка ракета и неговата предстояща ракета Starship, последната от който все още е в процес на разработка.

Изявлението на Лимп идва като изненада с оглед на това Amazon подписа договори по-рано тази година с Arianespace, Blue Origin и United Launch Alliance да издигне сателитите си в орбита, като остави SpaceX извън микса. И двете компании имат за цел да осигурят високоскоростен интернет в отдалечени райони по света чрез излъчване на сигнали за данни от ниска земна орбита.

SpaceX изгражда свое собствено интернет мегасъзвездие и вече го направи започна повече от 3000 сателита със своята ракета Falcon 9. Това поставя компанията на Илон Мъск доста пред конкуренцията си, тъй като Amazon все още не е извел своите прототипи на сателити в орбита. Компанията обяви това наскоро планира да започне първите два интернет сателита на проекта Kuiper по-късно тази година на борда на предстоящата ракета Vulcan Centaur на United Launch Alliance, която трябваше да бъде изстреляна през 2020 г., но претърпя множество закъснения.

Изглежда, че на Amazon се изчерпват опциите за ракети, докато SpaceX има много ракети, така че бъдеща сделка между съперниците в индустрията има смисъл. А 2020 г заповед за одобрение от Федералната комисия по комуникациите налага стартирането на Amazon 50% от неговият 3236 проект Кайпер сателити до 2026 г., и останалото до 2029 г. или компанията ще загуби лиценза си. „Факт е, че тежкият капацитет за изстрелване все още е доста високнапрегнато и мисля, че ще бъде за години напред“, каза Лимп по време на интервюто. Основателите на Amazon Джеф Безос и Мъск имат такъв дългогодишно съперничествоправейки това възможно споразумение донякъде тромаво.

Amazon иска да осигури интернет съзвездие от хиляди сателити, докато SpaceX планира да изпрати повече от 42 000 сателита в орбита за Starlink. Докато тези компании се опитват да изградят свои сателитни съзвездия в небето, Астрономите на Земята са притеснени за това как тези сателити ще се намесват в наблюденията на космоса.

Tesla.bg