SpaceX

Българската връзка с интернета от Космоса

Преди броени дни една новина успя да предизвика голям интерес, защото в нея се споменаваха България и една от новите и обещаващи услуги за осигуряване на широколентов достъп до интернет през сателит. Ако следите новостите в технологичния сектор, който в България е много динамичен, сигурно вече се досещате за какво става дума – Vivacom ще изгражда в България наземна станция за OneWeb. Какво означава това и защо е важно?

Коя е OneWeb?

Нека започнем с OneWeb. Това е международна компания, чиито основни инвеститори са индийският конгломерат Bharti и британското правителство, но освен това е подкрепен от японската Softbank, южнокорейската Hanwha и френския сателитен оператор Eutelsat, който е сред най-големите в света по приходи.

Всъщност през лятото OneWeb и Eutelsat обявиха намеренията си за сливане, което наскоро беше одобрено от борда на директорите на френската компания. Това ще комбинира двете флотили от сателити в хибридно съзвездие – на Eutelsat са на геостационарна орбита, а на OneWeb са разположени на ниска околоземна орбита.

Какво предлага OneWeb?

OneWeb е вторият по големина сателитен оператор в света, който в момента изгражда система от сателити на ниска околоземна орбита (или LEO) от около 1200 км, която цели да осигури на бизнеси, телекоми и правителствени партньори високоскоростна и с ниско времезакъснение връзка с интернет. Навлизането на LEO системите променя коренно познатите сателитни предложения и отваря нови възможности за изграждането на един наистина свързан свят.

Тази технология предлага ниска входна цена, ниски разходи за поддръжка и постоянно разширяващ се капацитет, което я прави готова за бъдещето. В допълнение OneWeb получи от International Telecom Union (ITU) приоритет за ползването на честотния спектър в глобален мащаб, което й дава предимство спрямо останалите оператори. Това на свой ред осигурява значителни възможности за осигуряване на фиксирани мобилни B2B (Business to Business) и B2G (Business to Government) услуги.

Системата на OneWeb включва 648 сателита, а от тях в орбита вече са 504 – последната партида от 40 броя беше изведена в орбита в началото на декември с ракета Falcon 9 на SpaceX. Тази серия ще има нужда от около 100 дни за достигане на финалната ниска околоземна орбита, на която ще започнат работа. За осигуряването на глобално комуникационно покритие са нужни 588 сателита, а останалите ще се ползват за резерви. Очаква се OneWeb да завърши своята флотилия в началото на следващата година, а до края на 2023 ще може да бъдат осигурени глобални услуги.

Българската връзка

Стигаме и до българската връзка в това глобално начинание. Преди дни Vivacom и OneWeb обявиха, че са започнали изграждането на наземна станция за връзка със сателитната мрежа или Satellite Network Portal (SNP) на територията на община Стара Загора. Очаква се съоръжението да бъде завършено през първото тримесечие на следващата година.

Vivacom ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на обекта близо 1.5 милиона лева, а инвестицията на OneWeb в специализирано оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще включва 18 антени и център за данни, който ще свърже сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни.

Съоръжението ще разшири комуникационните услуги и ще увеличи достъпа до мрежата на OneWeb за териториите от Европейския съюз, ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на регионите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море.

Проектът, който се реализира в обект на Vivacom на територията на община Стара Загора, има многобройни икономически ползи, което донесе на компанията сертификат клас B. С него Vivacom не само ще създаде допълнителни висококвалифицирани работни места в региона в следващите минимум 10 години, но и ще направи община Стара Загора важна част от инфраструктурата зад космическите технологии и комуникации.

С пускането си в експлоатация наземната станция ще помогне за премахване на цифровото разделение в различни територии и ще осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за въвеждането на нови услуги, които са базирани на сателитите на ниска околоземна орбита на OneWeb.

Tesla.bg