SpaceX, Starlink, Илон Мъск

Чисто нови SpaceX сателити падат от небето и причиняват големи главоболия на Илон Мъск

Чисто новите сателити Starlink на Илон Мъск вече падат от небето, което може да се окаже скъпо главоболие за SpaceX. Миналия месец SpaceX изведе в орбита 21 от своите сателити от следващо поколение Starlink, за да подобри свързаността на мощната си широколентова сателитна услуга.

Според астрофизика Джонатан Макдауъл обаче един от новите спътници Starlink вече е паднал от небето

Навлязъл е отново в земната атмосфера по-рано тази седмица.

Макдауъл, който следи дейността на сателитите на SpaceX, твърди също, че в момента поне други 14 са в същото състояние. Спътникът почти сигурно е изгорял при повторното си навлизане в атмосферата.

Новите спътници Starlink се наричат V2 Minis и са по-малки версии на по-големите спътници на фирмата. Предназначени са да помогнат на SpaceX да увеличи покритието и капацитета на широколентовия си достъп.

Миналия месец Мъск се включи в Twitter, за да потвърди, че има проблеми с новите сателити на SpaceX.

Имаме много нови технологии в Starlink V2, така че изпитваме някои проблеми, както се очакваше. Някои [сателити] ще бъдат деорбитирани, други ще бъдат тествани щателно, преди да се издигнат на височина над Космическата станция.

Със сигурност става въпрос за проблеми, които ще бъдат решени своевременно. И още повече, няма някакъв сериозен риск заради това явление, от който да се притесняваме. Притеснението е за финансовите средства, които ще бъдат загубени в процеса.

Tesla.bg