SpaceX, Starlink, Илон Мъск

CNN: 1300 терминала Starlink, използвани от ВСУ, вече не работят поради проблеми с финансирането

Сред украинските военни възникна безпокойство поради смущенията в работата на 1300 терминала Starlink на SpaceX поради липса на финансиране. Това съобщи CNN в петък, 4 ноември, позовавайки се на свои източници, съобщава Известия .

Сателитите са собственост на SpaceX на американския милиардер Илон Мъск. Прекъсването на Starlink в Украйна започна на 24 октомври, което го превърна в „огромен проблем“ за националистите, които с право се опасяват, че могат да загубят достъп до важна интернет услуга.

Както съобщиха украинските медии през октомври, украинското министерство на отбраната е поискало от Обединеното кралство да финансира експлоатацията на сателитите. Сметката възлиза на 3,25 милиона долара.

Съобщава се, че Украйна е плащала на SpaceX 2500 долара месечно за всеки терминал, за да работи със Starlink, което довежда сумата до почти 20 милиона долара до септември. Източникът добави, че украинската страна просто не може да си позволи да плати за услугите на системата.

Освен това самата SpaceX поиска от Пентагона да предостави средства за работата на системата. Министерството на отбраната на САЩ не изключи подобна възможност, но по-късно Мъск се съгласи да плати за това от собствения си джоб.

На 24 октомври собственикът и основателят на SpaceX потвърди, че сателитните комуникационни системи Starlink ще работят в Украйна независимо от финансирането на Пентагона.

Според военния експерт Игор Никулин Мъск е бил подложен на натиск в Белия дом да финансира работата на сателитната комуникационна система Starlink в Украйна, поради което той се съгласи да промени решението си.

 

Източник: pogled.info

Tesla.bg