SpaceX, Starlink, Илон Мъск

CNN: SpaceX на Илон Мъск загуби близо 900 милиона долара субсидии от правителството на САЩ

Американската компания SpaceX е загубила почти 900 милиона долара субсидии от правителството на САЩ, тъй като федералният регулатор смята, че разработената от нея сателитна комуникационна система Starlink е твърде бавна. Това съобщи CNN в четвъртък .

FCC смята Starlink за „все още развиваща се“ технология и се съмнява дали може да осигури качеството на услугата, което обещава. „След внимателен правен и технически анализ, ние отхвърляме заявлението, не можем да си позволим да субсидираме бизнеси, които не предоставят обещаните скорости или не отговарят на изискванията“, каза говорителят на комисията, цитиран от ТАСС.

Комисията също така отбеляза, че „скоростта на връзката на Starlink намалява от последното тримесечие на 2021 г. до второто тримесечие на 2022 г.“

SpaceX, собственост на милиардера Илон Мъск, уверява, че Starlink ще може да осигури достъп до интернет във всяка точка на планетата със скорост на трафик от 1 гигабит в секунда, което отговаря на стандарта 5G. Фирмата изчислява, че изстрелването на общо 11 000 сателита и въвеждането им в експлоатация ще струва 10 милиарда долара.

SpaceX вече е изстреляла повече от 2,6 хиляди сателита в космоса от май 2019 г. В сряда беше изстреляна ракета носител Falcon 9, носеща още 52 микросателита. В момента мрежата Starlink е достъпна за потребители в Северна Америка, Европа и Австралия.

Tesla.bg