Tesla, Илон Мъск

Делото за $258 милиарда срещу Илон Мъск се разгорещява

Съдебното дело за $258 милиарда, в което Илон Мъск е обвинен в ръководене на пирамидална схема в подкрепа на криптовалутата Dogecoin, започва да се разгорещява.

Според изменената жалба, подадена във вторник вечерта във федералния съд в Манхатън, Мъск, неговата компания за електрически автомобили Tesla Inc (TSLA), компанията му за космически туризъм SpaceX, Boring Co. и други умишлено са повишили цената на Dogecoin (DOGE) с повече от 36,000% за две години и след това са я оставили да се срине.

Нови ищци по делото

Подаден за първи път през юни от електротехника от Нова Англия Кийт Джонсън, искът добави седем нови ищци, всички инвеститори, които са загубили пари в Dogecoin и шест нови ответника. Освен това в сряда на Мъск и другите ответници бяха изпратени призовки по делото за граждански иск.

Сред новите ответници са фирмата на Мъск за строителство на тунели Boring Co. и Фондация Dogecoin, която нарича себе си организация с нестопанска цел, осигуряваща управлението и подкрепата на Dogecoin.

Сред другите ответници по делото са различни разработчици на Dogecoin, онлайн инфлуенсъри, които са промотирали дигиталния актив, както и Били Маркъс и Джаксън Палмър – софтуерните разработчици, които са основали Dogecoin като шега.

В иска се твърди, че обвиняемите са повишили цената на Dogecoin с повече от 36,000% за две години, а след това са го оставили да се срине и са си тръгнали с десетки милиарди за сметка на други инвеститори.

Илон Мъск подкрепя Dogecoin

През май 2021 г. при участието си в предаването Saturday Night Live Мъск нарече Dogecoin „шега“ по време на скеч, което предизвика срив на цените на Dogecoin в реално време. Монетата така и не се възстанови, като оттогава насам стойността ѝ е спаднала с около 90%, според данни на CoinGecko.

Илон Мъск като цяло се прочу с явната си подкрепа на меме криптовалутата като често пишеше за нея в Twitter профила си. След множеството туитове в началото на 2021 г., цената на DOGE се изстреля до най-високия си връх от $0.73, достигнат на 8 май.

През юни същата година, главният изпълнителен директор на Tesla каза, че ще продължи да „подкрепя DOGE навсякъде, където е възможно“, в отговор на новината, че The Boring Company вече приема Dogecoin като метод плащане.

 

Източник: cryptodnes.bg

Tesla.bg