Twitter, Илон Мъск

Как Илон Мъск преобърна Twitter и собствената си репутация за 6 месеца

Когато Илон Мъск се съгласи да купи Twitter, обеща да направи компанията „по-добра от всякога“, с по-голяма прозрачност, по-малко ботове, по-силен бизнес и повече от това, което той нарича „свобода на словото“.

Шест месеца след като пое напълно контрола върху Twitter, бъдещето на компанията никога не е било толкова несигурно, пише в анализ по темата CNN.

След като придоби платформата за социални медии за 44 млрд. долара в края на октомври, сега Twitter се оценява на около 20 млрд. долара, а според някои тази оценка дори е завишена. Мъск многократно предупреждава, че Twitter може да бъде застрашен от обявяване в несъстоятелност, само за да използва това като оправдание, че я е спасил от ръба благодарение на намаляване на разходите и съкращаване на 80% от персонала.

Как и кога Мъск ще върне Twitter към растеж – отговорът на този въпрос не е ясен за никого, допълва медията.

Добър ден – уволнен сте

Основният план за разрастване на Twitter чрез обновена стратегия за абонамент доведе до пълен хаос и само до лимитиран брой реални абонаменти.

В процеса на обновяване, Мъск застраши собствената си репутация. Известен най-вече с иновативните си усилия за изстрелване на ракети в Космоса и създаване на електрически автомобили, през последните шест месеца той присъства в заглавията на новините заради противоречиви промени в политиката и функциите на Twitter, драконовски съкращения на персонала, които доведоха до чести прекъсвания на услугата, и забрана за кратко на дейността на няколко известни журналисти.

Мъск публикува и дълъг списък с ексцентрични забележки от личния си акаунт в Twitter, включително споделяне на теории на конспирацията и публично подиграване към служител с увреждания, който не бил сигурен дали е бил уволнен.

„Ако не беше правил нищо друго, освен да намали разходите, тогава Twitter щеше да е добре“, обяснява Лесли Майли, бивш мениджър на Twitter, който основава екипа за безопасност и сигурност на продуктите и напуска компанията през 2015 г. Оттогава заема длъжности в Google, Microsoft и Фондацията на Барак Обама. „Ако просто бяхте освободили служителите, бяхте се отнесли с уважение към тях и бяхте оставили услугата да работи по този начин две години, вероятно всичко щеше да е наред.“, смята мениджърът.

Сега обаче, Майли очаква Twitter „да тръгне по пътя на MySpace“.

„Това ще отнеме малко повече време, но мисля, че Twitter е на път да загуби значението си. Няма стратегия за придобиване или задържане на потребители, защото не им предлага никаква стойност“.

Twitter, който под ръководството на Мъск съкрати голяма част от екипа си за връзки с обществеността, отговори на молбата на CNN за коментар по темата с автоматичен имейл за пресата, който използва от седмици: емотикон.

Край на градския площад за новини

В продължение на години това, което отличаваше Twitter от другите социални платформи, беше, че служеше като централен регистър за новини в реално време. Това беше място, където обикновените хора можеха да четат и дори да водят разговори със знаменитости, бизнес лидери и други новинари.

Tesla.bg