SpaceX, Tesla, Twitter, Илон Мъск

Кой ще наследи Илон Мъск, ако той бъде отвлечен от извънземни

Илон Мъск е избрал своя потенциален наследник за поста главен изпълнителен директор на Tesla. Това каза един от членовете на борда на директорите на компанията Джеймс Мърдок, цитиран от Reuters.

Мърдок заяви това по време на свидетелските си показания в делото за многомилиардния пакет от заплати, който Илон Мъск иска от Tesla. До съдебния процес се стигна, след като един от акционерите на компанията – Ричард Торнета, поиска от съд в Делауеър да отмени одобрен през 2018 г. пакет от заплати за Илон Мъск, възлизащ на около 52 милиарда долара при последните цени на акциите на компанията.

Според ищеца тогавашният борд на Tesla не се е запознал с ключова информация по сделката. Освен това Торнета твърди, че Мъск е упражнявал контрол над борда на директорите, докато те са разглеждали споразумението.

Призован от адвоката на ищеца да потвърди, че Мъск никога не е идентифицирал някого като потенциален наследник за главен изпълнителен директор, Джеймс Мърдок заяви, че Мъск всъщност е избрал наследник „преди няколко месеца“ без да разкрива самоличността на вероятния нов лидер.

От показанията на Мърдок все пак не става ясно колко конкретен е бил разговорът за наследника. Антонио Грасиас, дългогодишен приятел на Мъск, който също беше член на борда на директорите на Tesla от 2007 до 2021 г., свидетелства, че е имало разговори за намиране на „административен главен изпълнителен директор“, който да наблюдава продажбите, финансите и човешките ресурси, „така че Мъск да фокусира времето си върху продуктите на компанията, което е най-важната му функция.“ Грасиас обаче добави, че не са могли да намерят такъв човек.

Самият Мъск, който е главен изпълнителен директор на Twitter и на Space X, каза: „Честно казано, не искам да бъда главен изпълнителен директор на никоя компания“, пише Reuters.

В същото време някои инвеститори в Tesla се притесняват дали Мъск може да се съсредоточи адекватно върху лидерската си роля в Tesla, след като вече управлява разтърсваната от промени платформа Twitter.

Мърдок също така свидетелства, че Мъск е накарал някои инженери на Tesla да работят в Twitter – ситуация, която бордът внимателно следи, за да не се стигне до отслабване на работната сила на производителя на електрически превозни средства и соларни панели.

Основателят на Tesla призна в показанията си, че някои инженери на Tesla са помагали на инженерните екипи на Twitter, но каза, че са го направили „доброволно“ и „след работно време“.

Той свидетелства, че очаква да намали ангажиментите си в Twitter и в крайна сметка да намери нов лидер, който да управлява платформата.

В понеделник той заяви, че е работил цяла нощ в централата на Twitter в Сан Франциско и ще продължи да „работи и спи тук“, докато платформата, която придоби за 44 милиарда долара, не бъде подобрена.

„Трябва да се отбележи, че има светлинни години разлика между идентифицирането на някого за изпълнителен директор и това някой реално да поеме поста“, написа в Twitter инвеститорът в Tesla Джийн Мюстър след изнесената от Мърдок информация.

На събранието на акционерите на Tesla през август Мъск беше попитан какъв е планът му за нов наследник и отговори: „Възнамерявам да остана с Tesla толкова дълго, колкото мога да бъда полезен“.

Тогава Мъск също каза: „Имаме много талантлив екип. Мисля, че Tesla ще продължи да се справя много добре, дори ако бъда отвлечен от извънземни.“

Източник: profit.bg

Tesla.bg