SpaceX, Twitter

лSpaceX отложи с ден старта на Японската сонда към Луната

SpaceX отложи с един ден изстрелването на ракета-носител със спускаем апарат на борда, конструиран от японска компания, който може да стане първият частен – и японски космически апарат, кацнал на Луната, предаде Франс прес.

Стартът, планиран за днес, се отлага за четвъртък. Ракетата-носител „Фалкон 9“ ще бъде изстреляна от космодрума Кейп Канаверал във Флорида сутринта в 03:37 местно време (08:37 по Гринуич).

Изстрелването е отложено поради необходимост от допълнителни проверки преди полета, съобщи компания SpaceX в Туитър.

Досега само САЩ, Русия и Китай са осъществявали успешно кацане на космически апарати на Луната, която се намира на около 400 000 километра от Земята.

Мисията на японската компания „айспейс“ (ispace) е първата от програма, наречена „Хакуто-R“. Лунният спускаем апарат, който е с размери малко над 2 метра на 2,5 метра, трябва да кацне около април 2023 г. на видимата страна на Луната, в кратера Атлас, се посочва в изявление на компанията.

Апаратът, който не е предназначен за човешки екипаж, носи малък 10-килограмов луноход на име „Рашид“, построен от Обединените арабски емирства. ОАЕ са новобранци в космическата надпревара и през последните години се опитват да се утвърдят. При успех това ще бъде първата лунна мисия на арабска страна.

Проектът „Хакуто“ на японската „айспейс“ беше един от петимата финалисти в международното състезание Google Lunar XPrize, което завърши без победител, тъй като никоя компания не успя да осъществи кацане на Луната преди определената дата (2018 г.). Някои проекти обаче не са изоставени.

Друг финалист, израелската организация „Спейс Ай Ел“, не успя през април 2019 г. да изпълни първата частно финансирана мисия, чиято цел е кацане на Луната. Спускаемият модул „Берешит“ се разби на повърхността, докато се опитваше да кацне, припомня агенцията.

Компания „айспейс“, която има само около 200 служители, възнамерява да създаде „редовна и евтина транспортна услуга до Луната“.

Tesla.bg