SpaceX, Илон Мъск

Мъск изстреля български сателит в първата мисия на SpaceX за 2023 г.

Български сателит полетя с първото изстрелване на SpaceX на Илон Мъск за годината. То беше извършено от Кейп Канаверал във вторник и изведе 114 малки сателита в орбита, на оператори от 24 страни. Мисията ще разгърне набор от сателити за технологични демонстрации, наблюдение на Земята и комуникационни мисии. В околоземна орбита полетя също и български сателит, съобщи сайтът Space Flight News. Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в рамките на мисия Transporter-6.

Освен от България, полезните товари на борда на мисията Transporter 6 на SpaceX са устройства на клиенти в Аржентина, Австралия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Израел, Италия, Япония, Люксембург, Холандия, Норвегия , Кувейт, Полша, Сингапур, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Съединените щати, Обединеното кралство и Уругвай. В съобщенията за споделения полет няма информация за самия сателит и чия собственост е българският спътник.

За 2023 година е планирано извеждането в Космоса на българския телекомуникационен сателит БалканСат, който трябва да доставя услуги на публичния и на частния сектор чрез системата BalkanSat 30B. Мрежата ще осигурява комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. Услугите на компанията ще могат да се използват от редица институции – държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна безопасност, гражданска защита, болнични заведения и други.

 

Tesla.bg