Tesla

Мъск няма да продава повече акции на Tesla за около две години

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че няма да продава повече акции на Tesla за около две години, пише „Ройтерс“.

Мъск каза, че предвижда икономиката да бъде в „сериозна рецесия“ през 2023 г. и търсенето на скъпи продукти ще бъде по-малко. Коментарите му дойдоха, след като разпродажбата на акциите на Tesla се задълбочи в четвъртък поради притеснения за намаляване на търсенето на електрически автомобили и разсейването на Мъск с Twitter и неговите продажби на акции.

„Няма да продавам акции вероятно за две години. Определено не следващата година при никакви обстоятелства и вероятно не и следващата година“, каза Мъск.

Акциите на Tesla се повишиха с 3% до 129,23 долара в извънработната търговия в четвъртък след спад от 8,9% в обичайните часове за търговия.

Преди това Мъск даде обещания да не продава акциите на Tesla, преди впоследствие да ги продаде. Миналата седмица Мъск разкри още 3,6 милиарда долара от продажби на акции, което доведе до близо 40 милиарда долара от края на миналата година и разочарова инвеститорите, тъй като акциите на компанията падат на над двегодишни дъна.

„Трябваше да продам малко акции, за да се уверя, че няма да се отчете най-лошият сценарий“, каза милиардерът. Той каза, че бордът на Tesla е отворен за обратно изкупуване на акции, но това ще зависи от мащаба на рецесията.

В четвъртък акциите на Tesla се сринаха с 9%, след като Tesla започна да предлага големи отстъпки от 7 500 долара на потребителите в САЩ, подхранвайки опасенията на инвеститорите относно смекчаването на търсенето, докато икономиката се забавя.

„Мисля, че ще има някаква макродрама, която е по-голяма, отколкото хората си мислят в момента“, каза той, добавяйки, че домовете и колите ще бъдат „непропорционално засегнати“ от икономическите условия.

Мъск каза, че Tesla е близо до избора на местоположението на новата си „Gigafactory“. Tesla може да обяви изграждането на „гигафабрика“ в северния мексикански щат Нуево Леон веднага в петък с първоначална инвестиция между 800 милиона и 1 милиард долара.

Tesla.bg