Twitter, Илон Мъск

Мъск отлага покупката на „Туитър“, страх го е от Трета световна война

В началото на юли адвокатите на бизнесмена уведомиха платформата, че се отказват от покупката.

Бизнесменът Илон Мъск е планирал да „забави“ придобиването на „Туитър“ за 44 милиарда долара месеци след нахлуването на Русия в Украйна, като споделя в лични съобщения, че няма смисъл да купува платформата, „ако се насочваме към Трета световна война“, съобщи „Бизнес Инсайдер“.

Тези частни текстове излязоха наяве по време на изслушването във вторник относно отлагането на съдебния процес през октомври по сделката на Мъск за закупуване на „Туитър“, заедно с други спорове относно разкриването на информация. През юли Мъск съобщи социалната мрежа, че официално се отказва от споразумението си за закупуване на компанията в писмо, в което твърди, че „Туитър“ неправомерно е задържал данни за „ботове“ и спам акаунти.

Текстовите съобщения са изпратени на 8 май до банкер в „Морган Стенли“, която финансира част от сделката на Мъск. В тези текстове милиардерът цитира и предстояща реч на руския президент Владимир Путин. На 9 май Путин произнесе реч по случай 77-ата годишнина от победата на Русия над нацистка Германия, в която заяви, че решението на Русия да нахлуе в Украйна през февруари е било „единственото правилно решение“, и лъжливо заяви, че Западът „се готви за нахлуване в Русия“.

„Нека забавим темпото само с няколко дни“, каза адвокатът на платформата и призова да се прочетат текстовете на Мъск по време на изслушването. „Речта на Путин утре е наистина важна. Няма да има смисъл да купуваме „Туитър“, ако се насочваме към Трета световна война“.

Адвокатът на Мъск, Алекс Спиро от „Скадън Арос“, заяви, че описанието на текстовете в съда е „пълна глупост, както показва пълната верига от съобщения“.

През април Мъск подписа споразумение за закупуване на „Туитър“ и превръщането му в частна компания. Когато през юли Мъск заяви, че се отказва от сделката, социалната мрежа почти веднага го съди, за да приложи договора и да накара Мъск да я придобие на договорената цена от 44 млрд. долара. Според всеобщото мнение Мъск е на противоположния полюс в продължаващата съдебна битка, която ще се проведе в началото на октомври в рамките на петдневен процес.

Преди изслушването във вторник адвокатите на Мъск се позоваха на жалба от бившия директор по сигурността на „Туитър“ Питер Затко, който миналия месец в официално разкритие пред Конгреса заяви, че платформата не се справя адекватно с различни проблеми, свързани със сигурността. Те заявиха, че представените от Затко проблеми изискват повече време.
При прочитането на текстовете на Мъск адвокатът на „Туитър“ повтори аргумента на компанията, че бизнесменът е в нарушение на договора и единствената му мотивация да се опита да се измъкне от сделката са лични финансови притеснения.

Адвокатите на Мъск заявиха по време на изслушването, че „Туитър“ не е открила никакви доказателства в подкрепа на теорията си, че той се е отказал от сделката поради икономически съображения. „Тяхната теория за това, което наистина се е случило, не е това, което наистина се е случило“, каза адвокатът му по време на изслушването.

Правният екип на главния изпълнителен директор на „Тесла“ твърди, че компанията за социални медии умишлено го е подвела относно броя на ежедневните потребители и спам акаунтите на сайта си, което е равносилно на измама и нарушение на договора.

Източник: dnes.bg

Tesla.bg