Model 3, SpaceX, Tesla, Илон Мъск

Мъск почти е продал Tesla на Apple, но Тим Кук е отхвърлил компанията

Хаосът, с който се сблъсква Илон Мъск след придобиването на Twitter, не е първият труден момент в кариерата му. Някои биха казали, че трудностите го преследват упорито.

През 2004 г. Мъск взема 6.3 млн. долара от 180-те млн., които печели от продажбата на PayPal.

Той ги влага в компанията за електромобили Tesla. Противно на общоприетото схващане, Мъск не е единственият или дори първоначалният основател на Tesla. Той един от петимата, сред които са и двамата основатели – Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг.

Драмата за това кой ще стане главен изпълнителен директор се развива като интригуваща латиноамериканска теленовела. Продължава няколко години, докато компанията се стреми към датата на започване на производството на Roadster през септември 2007 г.

Проектите бяха дефектни, прототипите се провалиха, производствените разходи скочиха до небето, бяха отправени редица обвинения. Съоснователите заведоха вътрешни съдебни дела един срещу друг.

В крайна сметка Мъск става главен изпълнителен директор през 2008 г., след като инвестира още 20 милиона долара в Tesla.

През 2008 г. и SpaceX, и Tesla са били на ръба на фалита – по едно и също време. Това е доста обезсърчителна перспектива, когато си основател на едната (SpaceX) и главен изпълнителен директор на другата (Tesla). Макар че Roadster беше пуснат на пазара с възторжени отзиви, трудностите продължиха и в крайна сметка доведоха Мъск до едно наелектризиращо бизнес решение.

Мъск и Кук имат сложни отношения

По време на тежкия период между 2017 и 2018 година, когато с Model 3 има проблеми, той се е свързал с Тим Кук.

Той иска да разбере дали технологичният гигант има интерес да купи Tesla. Защо? Защото парите изчезвали в несвяст с огромна скорост. В един момент компанията е била на няколко седмици от банкрут.

Компанията се нуждае от незабавна помощ, за да се спаси.

Предложената оферта за закупуване на Tesla е била за „1/10“ от стойността на компанията по това време. Но Кук отказа да приеме срещата. Според Forbes решението на Кук е струвало на Apple 640 млрд. долара. Tesla избегна най-лошия сценарий в крайна сметка.

През лятото на 2021 г. обаче излиза книгата „Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century“ („Игра на власт: Tesla, Илон Мъск и залогът на века“).

Тя е написана от репортера на Wall Street Journal Тим Хигинс.

Авторът твърди, че не само се е състоял телефонен разговор между двамата изпълнителни директори, но и че Мъск е поискал продажбата да се осъществи само ако той остане изпълнителен директор. Твърди се, че Кук е изкрещял нецензурно и е затворил телефона. И двете страни публично заявиха, че никога не са разговаряли, не са се срещали и дори не са си писали по темата. Но това е естествена реакция.

Кук и Мъск наскоро влязоха във вражда в социалните мрежи.

Мъск заяви, че Apple е премахнала повечето си реклами от Twitter и заплаши да ги изтегли от App Store. Кук и Мъск се срещнаха, за да се разберат, но дали примирието ще издържи? Предстои да разберем.

Tesla.bg