SpaceX, Starlink, Илон Мъск

Мъск предложи изход от войната: Украйна се отказва от Крим. Майната ви, отговори му ‘дипломатично’ бивш посланик

Американският милиардер и главен изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск предлага да се сложи край на войната между Русия и Украйна, като се предаде част от украинската територия на Русия.

Мъск е попитал последователите си в туитър как виждат края на войната, съобщи УНИАН.

Той вярва, че мирът може да настъпи, след като Украйна се откаже от Крим, който според него „погрешно“ е бил даден на Украйна от Хрушчов. Затова последната дума трябва да имат самите хора.

„Много е вероятно това да се случи в крайна сметка – единственият въпрос е колко хора ще умрат преди това. Заслужава да се отбележи също, че възможен, макар и малко вероятен изход от този конфликт, е ядрената война“, добави американецът в отделен туит.

Хиляди потребители са изразили мнението си под публикацията за анкетата. Дори старши съветникът в Конгреса на САЩ Пол Масаро отговори:

„Украйна освобождава цялата си суверенна територия. Русия е деколонизирана, демилитаризирана и денуклеаризирана“. Отговорът му събра дори повече харесвания от публикацията на Мъск.

А бившият украински посланик в Германия Андрий Мелник написа: „Майната ви“ е моят дипломатичен отговор.

Президентът Володимир Зеленски отговори с два въпроса в анкета: Кой Илън Мъск ви харесва повече – който помага на Украйна или който помага на Русия.

Англоезичното издание KyivPost пък отбелязва: „Илон, ти си страхотен човек и благодаря за Starlink, но би било наистина чудесно, ако говориш за неща, които познаваш. Ние не гласуваме за апартейда и Нелсън Мандела.“

Украинският разследващ журналист от Bihus.info Даниел Мокрик посочва логическа грешка в публикацията на Мъск: „Смесването дори на основни политически термини като „избори“ и „референдуми“ изглежда не ви пречи да предлагате големи геополитически решения и да оценявате исторически политически ходове („грешката на Хрушчов“).

Tesla.bg