SpaceX, Starship, Twitter, Илон Мъск

Мъск с нов срок за следващия полет на Starship

Първият орбитален полет на Starship може да се случи през февруари т.г… или през март. Това обяви Илон Мъск в Twitter по повод спекулации, че SpaceX се подготвя за нов тест на кораба, с който ще се пътува до Луната и до Марс.

Прототип на Starship не летял повече от година и половина. Последният полет беше успешен, като корабът кацна без проблеми. От тогава SpaceX работи по полета на ракетата Super Heavy и Starship заедно, като мисията беше отлагана многократно.

Повечето отлагания бяха заради бюрократични процедури. Американските регулатори искаха от SpaceX да изпълни редица условия, за да издадат разрешение за космически полет.

Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 г.

Самата компания също използва времето, за да преработи множество компоненти по ракетата и кораба. Тя изгради и нужната кула с гигантски роботизирани „ръце“, които да вдигат и свалят Starship от ракетата.

През цялото време обаче имаше планове за извършване на тестов полет. Те бяха отлагани, като последно SpaceX тества двигателите на ракетата на място.

Защо проектите на Мъск не спазват сроковете си

Мъск очаква скоро да започнат тестове на мозъчен чип върху хора

Сега Мъск казва, че „има реален шанс за края на февруари. Опит за изстрелване през март изглежда много вероятен“. Планът е Starship да полети с ракетата SuperHeavy от главната площадка на SpaceX в Тексас. Ракетата  ще се върне за автономно кацане на платформа в Мексиканския залив. Starship ще направи кратък полет в орбита и след това трябва да кацне близо до Хавай.

И макар Мъск да се надява полетът да е следващия месец, SpaceX все още няма нужното разрешително от американската Федерална администрация на авиацията, съобщава CNET. Полетът на Starship е важен не само за SpaceX. НАСА е избрала кораба за някои от мисиите си до Луната от програмата Artemis. Тя има за цел да върне хората на Луната до края на това десетилетие.

Tesla.bg