Tesla, Twitter, Илон Мъск

Мъск съветва инвеститорите да нямат маржин дълг

Милиардерът Илон Мъск предупреждава срещу нещо, което самият той е направил – вземане на заеми срещу стойността на притежаваните ценни книжа – поради риска от „масова паника“ на фондовия пазар, пише „Блумбърг“.

„Наистина бих посъветвал инвеститорите да нямат маржин дълг на нестабилен фондов пазар“, каза Мъск в подкаста All-In. „Можете да получите някои доста екстремни неща, които се случват при спад на пазара.“

Главният изпълнителен директор на Tesla вложи милиарди от собствените си пари, когато купи Twitter Inc. за 44 милиарда долара по-рано тази година и натовари компанията с дълг от 13 милиарда долара.

„Блумбърг“ съобщи, че банкерите на Мъск обмислят да заменят част от дълга с висока лихва, който той наложи в Twitter, с нови маржин заеми, обезпечени с акции на Tesla, които той лично ще отговаря за изплащането.

Той също така се освободи от близо 40 милиарда долара от акциите на Tesla, ход, който допринесе за понижаването на акциите до двегодишно дъно. След последните продажби Мъск отново каза тази седмица, че ще спре да продава акции, като добави, че паузата може да продължи около две години.

Предупреждението, поне второто, направено от Мъск този месец, е иронично, като се има предвид, че милиардерът преди това е заложил акциите си на Tesla. Към декември 2020 г. Мъск е имал 92 милиона акции на Tesla, заложени като обезпечение, според подаване на SEC през април 2022 г.

По време на подкаста Мъск също повтори убеждението си, че икономиката на САЩ е закъсняла за рецесия и че забавянето може да бъде подобно на мащаба, наблюдаван през 2009 г.

„Най-доброто ми предположение е, че имаме бурни времена от година до година и половина, а след това започва подобрение приблизително през второто тримесечие на 2024 г. Това е най-доброто ми предположение. Бумовете не траят вечно, нито рецесиите“, каза Мъск.

Tesla.bg