SpaceX, Starlink, Tesla, Twitter, Илон Мъск

Мъск спасява Twitter през другите си компании

Притежаваната от SpaceX сателитна интернет услуга Starlink е закупила рекламен пакет от Twitter. Това обяви Илон Мъск, който притежава както ракетната компания, така и платформата за социални медии.

SpaceX Starlink купи малък – не голям – рекламен пакет, за да тества ефективността на рекламата в Twitter в Австралия и Испания. Направи същото за FB/Insta/Google“, написа милиардерът в Twitter.

Миналата седмица Мъск предупреди, че Twitter е в много тежко финансово състояние и реално има опасност компанията да фалира. По неговите думи социалната мрежа трупа 4 млн. долара загуби дневно, а дългът ѝ прехвърля 13 млрд. долара. Именно с тази мрачна картина той оправда съкращаването на 50% от служителите на компанията.

По-рано в понеделник той каза, че работи „в абсолютно възможното количество… от сутрин до вечер, седем дни в седмицата“, когато го попитаха за скорошното му придобиване на Twitter и ръководството му на автомобилния производител Tesla Inc.

Имам твърде много работа, което е сигурно“, каза Мъск чрез видеовръзка, обръщайки се по време на бизнес конференция в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Мъск е главен изпълнителен директор и на двете компании, а също така управлява ракетната компания SpaceX, стартиращата компания за мозъчни чипове Neuralink и фирмата за тунели Boring Company. Носейки риза от батик, изпратена от организаторите, той се появи на екрана, осветен от свещи, обяснявайки, че говори от място, което току-що е останало без ток.

Инвеститорите в Tesla се притесняват, че Мъск, самонарекъл се „наномениджър“, който лично участва в решенията на работно ниво – от стила на автомобила до проблемите с веригата на доставк – е разсеян в критичен момент за най-големия производител на електрически превозни средства в света.

Акциите на Tesla паднаха наполовина от началото на април, когато той разкри, че е купил дял в Twitter. Неговите продажби на акции в Tesla, включително още 4 милиарда долара миналата седмица, за да доведе сделката за социалната мрежа до край, увеличиха натиска, пише Reuters.

На въпрос за сложността на „отделянето“ на индустриалните вериги на доставки от Китай и рисковете от нахлуването на Русия в Украйна, Мъск се върна към това колко е зает.

В отговор на наблюдение, че много бизнес лидери в Азия искат да бъдат „Илон Мъск на Изтока“, Мъск каза:

Бих внимавал какво си пожелавате. Не съм сигурен колко хора всъщност биха искали да бъда мен.. Те биха искали да бъдат това, което си представят, че съм аз, което не е същото нещо като да са мен.“

Източник: economic.bg

Tesla.bg