SpaceX, Tesla, Twitter, Илон Мъск

Мъск спира със съкращенията в Twitter и е готов отново да назначава

Новият собственик на Twitter Илон Мъск спира със съкращенията в компанията и е готов да наема нови служители, съобщава The Verge. Изавлението беше направено на среща с всички служители в централата в СанФранциско в понеделник. То идва след като като за три седмици Илон Мъск съкрати почти две трети от 7500-те служители на Twitter.

По време на срещата Мъск е заявил, че компанията е приключила със съкращенията и активно набира служители за длъжности в областта на инженерните науки и продажбите, като служителите са насърчавани да правят препоръки. Коментарите му са направени в същия ден, в който неуточнена вълна от съкращения засегна отдела за продажби на Twitter, който загуби почти цялото си висше ръководство, откакто Мъск пое поста. Мъск не уточнява какви инженерни или търговски длъжности наема Twitter, а компанията в момента няма обявени свободни позиции на уебсайта си.

„От гледна точка на критичните назначения бих казал, че хората, които са страхотни в писането на софтуер, са с най-висок приоритет“, казва той по време на срещата. На срещата на всички служители в понеделник служителите на Twitter за първи път чуха Мъск за неговота културно пренастройване, което доведе до около 1000 оставки през миналата седмица. Докато отговаряше на въпросите на служителите в продължение на около половин час, Мъск заяви, че „няма планове“ да премести централата на Twitter в Тексас, както направи с Tesla, но че би било разумно да има „двойна централа“ в Калифорния и Тексас.

Той призна, че текущата му реорганизация на компанията ще „има много грешки“, но „ще се стабилизира с времето“. В отговор на въпрос на служител той каза, че „значителни части от технологичния стек трябва да бъдат възстановени от нулата“, а в друг момент от срещата той предложи, че би било добра идея „донякъде да децентрализирате нещата“, като бъдат препратени инженерни екипи в Япония, Индия, Индонезия и Бразилия.

Мъск наблегна и на исторически силното използване на Twitter в Япония. Той изтъкна това като нещо, към което компанията трябва да се стреми, а „в идеалния случай към във всяка страна без изключение“.„Може да изглежда, че Twitter е ориентиран към САЩ, но ако не друго, той е ориентиран към Япония“, каза той. „В Япония има приблизително същия брой ежедневни активни потребители, както и в САЩ, въпреки факта, че Япония има една трета от населението на САЩ“, каза Мъск на срещата.

В отговор на въпрос относно компенсациите на служителите, Мъск повтори, че служителите ще получат опции за акции в Twitter и ще могат редовно да ги осребряват, както в SpaceX, другата му компания, която също е частна. „Начинът, по който работят нещата в SpaceX за получаване на ликвидност, е, че на всеки шест месеца има събитие за ликвидност, при което компанията изкупува обратно акции и ние също каним нови инвеститори да купуват акции“, каза той. „И ние ще можем да управляваме Twitter по същия начин“, заключи Мъск.

Tesla.bg