SpaceX

НАСА обмисля резервен план на SpaceX за екипажа на руския спукан кораб “Союз”.

  • НАСА пита SpaceX за своите възможности за архивиране на Crew Dragon
  • НАСА, руската космическа агенция, проучва причината за изтичането на информация от Союз
  • Завръщането на трима души от екипажа на Союз от космическата станция не е ясно

ВАШИНГТОН, 28 декември (Ройтерс) – НАСА проучва дали космическият кораб Crew Dragon на SpaceX може потенциално да предложи алтернативно пътуване до дома за някои членове на екипажа на Международната космическа станция, след като руска капсула предизвика изтичане на охлаждаща течност, докато беше закачена към орбиталната лаборатория.

НАСА и руската космическа агенция Роскосмос разследват причината за пробита линия на охлаждащата течност на външен радиатор на руския космически кораб Союз МС-22, който трябва да върне екипажа си от двама космонавти и един американски астронавт на Земята в началото на следващата година.

Но изтичането от 14 декември, което изпразни Союз от жизненоважна течност, използвана за регулиране на температурите в кабината на екипажа, дерайлира рутинните процедури на руската космическа станция, като инженерите в Москва проучват дали да изстрелят друг Союз, за ​​да изтеглят екипа от трима души, летял до МКС на борда на осакатения кораб MS-22.

Ако Русия не може да изстреля друг кораб “Союз” или реши по някаква причина, че това би било твърде рисковано, НАСА обмисля друг вариант.

„Зададохме няколко въпроса на SpaceX относно способността им да върнат допълнителни членове на екипажа на Dragon, ако е необходимо, но това не е основният ни фокус в момента“, каза говорителят на НАСА Сандра Джоунс в изявление за Ройтерс.

SpaceX не отговори на искане на Ройтерс за коментар.

Не беше ясно какво конкретно е поискала НАСА от възможностите на Crew Dragon на SpaceX, като например дали компанията може да намери начин да увеличи капацитета на екипажа на Dragon, който в момента е закачен към станцията, или да изстреля празна капсула за спасяването на екипажа.

Но потенциалното участие на компанията в мисия, водена от Русия, подчертава степента на предпазливост, която НАСА предприема, за да гарантира, че нейните астронавти могат безопасно да се завърнат на Земята, ако някой от другите планове за извънредни ситуации, организирани от Русия, се провали.

Пропуснатата капсула “Союз” транспортира американския астронавт Франк Рубио и космонавтите Сергей Прокопиев и Димитри Петелин до космическата станция през септември за шестмесечна мисия. Те трябваше да се върнат на Земята през март 2023 г.

Четиримата други членове на екипажа на станцията – още двама от НАСА, трети руски космонавт и японски астронавт – пристигнаха през октомври с договорена с НАСА капсула SpaceX Crew Dragon, която също остава паркирана на МКС.

Капсулата Crew Dragon на SpaceX, капсула с формата на дъвка с четири седалки за астронавти, се превърна в централната част на усилията на НАСА за човешки космически полети в ниска околоземна орбита. Освен руската програма “Союз”, това е единственият обект, способен да превозва хора до космическата станция и обратно.

ТРИМА ВЪЗМОЖНИ ВИНОВНИЦИ

Откриването на причината за изтичането може да повлияе на решенията за най-добрия начин за връщане на членовете на екипажа. Пробив, причинен от metroid, удар от парче космически отломки или хардуерен отказ на самата капсула Союз са три възможни причини за изтичането, което НАСА и Роскосмос разследват.

Хардуерна неизправност може да повдигне допълнителни въпроси за Роскосмос относно целостта на други превозни средства на Союз, като тази, която може да изпрати за спасяването на екипажа, каза Майк Суфредини, който ръководи програмата на НАСА за МКС в продължение на десетилетие до 2015 г.

„Мога да ви уверя, че това е нещо, което те гледат, за да видят какво има там и дали има притеснение за това“, каза той. „Нещото при руснаците е, че са наистина добри в това да не говорят за това, което правят, но са много задълбочени.“

Ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов по-рано каза, че инженерите ще решат до вторник как да върнат екипажа на Земята, но агенцията каза този ден, че ще вземе решението през януари.

НАСА по-рано каза, че температурите на капсулата остават “в приемливи граници”, като отделението за екипажа в момента се вентилира с въздушен поток, разрешен през отворен люк към МКС.

Сергей Крикалев, ръководителят на руските космически програми с екипаж, каза пред репортери миналата седмица, че температурата ще се повиши бързо, ако люкът към станцията бъде затворен.

НАСА и Роскосмос се съсредоточават основно върху определянето на причината за изтичането, каза Джоунс, както и върху здравето на MS-22, който също е предназначен да служи като спасителна лодка на екипажа от трима души, в случай че спешна ситуация на станцията изисква евакуация.

Скорошният метеорен дъжд първоначално изглеждаше да повиши шансовете за удар на микрометеорит като виновник, но изтичането беше насочено по грешната посока, за да е така, каза програмният мениджър на НАСА за ISS Джоел Монталбано пред репортери миналата седмица, въпреки че космически камък може да е идват от друга посока.

И ако част от космическия отломък е виновен, това може да подхрани опасенията за все по-объркана орбитална среда и да повдигне въпроси дали такова жизненоважно оборудване като охлаждащата линия на космическия кораб е трябвало да бъде защитено от екранировка от отломки, както други части на MS-22 космически кораби са.

„Ние не сме защитени от всичко в цялата космическа станция“, каза Суфредини. “Не можем да се предпазим от всичко.”

Tesla.bg