SpaceX, Starlink

Нова военна групировка се подготвя на територията на Беларус

Руско-беларуска военна групировка се подготвя на територията на Беларус. Информацията от тази сутрин е на Генералния щаб на Украйна, предаде Ukrinform. В доклада се посочва, че руската армия „преминава в настъпление в направленията Бахмут, Авдиевка и Новопавловка“.

През изминалото денонощие руските сили са нанесли девет ракетни удара, 37 въздушни удара, над 100 удара с реактивни системи за залпов огън. Атакувани са 50 населени места в Донбас, Запорожие, Херсонска област, Николаевска област, Харковска област, Днепропетровска област, съобщи президентът Володимир Зеленски. Един руски самолет е свален.

Украинската сили се опасяват, че ще загубят достъп до интернет услугата SpaceX, след като 1300 от военните сателитни единици Starlink, използвани за бойните операции, се оказаха офлайн.

Министерството на отбраната призова британските си колеги да платят месечната такса от 3,25 млн. долара на Илон Мъск в началото на октомври, преди терминалите да спрат връзката, припомни Kyiv Post.

Още през септември SpaceX е предупредил Пентагона, че не може да поддържа Starlink в Украйна, което струва приблизително 100 млн. долара на компанията, и е призовал Министерството на отбраната на САЩ да поеме разходите за проекта. Според CNN преговорите продължават.

Tesla.bg