Tesla, Илон Мъск

Някои фондове може да имат проблеми през 2023 г. заради залозите си спрямо Tesla

Сагата с Twitter не е навредила по никакъв начин на стратегията и представянето на Tesla при елкетромобилите, смята Греъм Танака от Tanaka Growth Fund.

Мащабните разпродажби на акциите на Tesla Inc. причиняват кошмари на фонд мениджърите, които вече са направили големи залози за Tesla Inc. и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск, пише Ройтерс.

Като цяло 50 активно управлявани фондове за капиталови инвестиции в САЩ имат голяма експозиция спрямо Tesla, като поне 5% от активите им са свързани с електромобилния концерн – преминавайки бариерата, която много портфолио мениджъри не биха прекрачили при една капиталова позиция, за да диверсифицират експозицията си.

Тези фондове записаха среден спад от 42,1% през 2022 г., над два пъти спрямо средния спад от 17% при фондовете, инвестиращи в акции в САЩ, изчислява Morningstar.

Фондът Baron Partners Retail, на стойност 6 млрд. долара, който е на първо място сред всички взаимни фондове в САЩ по отношение на експозицията си към Tesla – 52% от активите му представляват акции на компанията – отчете спад от близо 43% за 2022 г., докато фондът Zevenbergen Genea Institutional, на стойност 54 млн. долара, където книжата на Tesla съставляват 13% от активите му, записа понижение от близо 59%.

Tesla.bg