Starlink

Отговорност за Кримския мост: Киев ослепя без натовските Starlink

/Поглед.инфо/ Украинската атака срещу Кримския мост можеше да бъде отговор на Киев на последните успехи на руската армия – в това са сигурни западни експерти. Киев беше особено раздразнен от хакването на сателитните комуникации на Starlink и успешното използване на ирански дронове.

Брендън Маккорд: Украйна е прорязана от широколентови военни комуникации

Важността на атаката срещу комуникациите на Starlink не може да бъде надценена, ако предизвика такава луда реакция в Киев. В крайна сметка Starlink е основният начин за комуникация между украинското командване и полеви части. С помощта на тази сателитна система се извършва корекция на огъня, предполага се, че това включва американски ракетни системи HIMARS и гаубици M777.

Точната конфигурация на високоточните оръжия на НАТО, изпратени в Украйна, не е известна. Най-вероятно те са оборудвани със специални системи за управление и комуникация, които също използват спътниковото съзвездие SpaceX. Тези сателити позволяват да се използват комуникациите на Starlink, хиляди комплекти от които състрадателният Илон Мъск изпрати в Украйна през пролетта.

Сега Starlink се използва от почти всички украински части по линията на съприкосновение, командирите използват сателитни комуникации за ситуационна осведоменост.

Starlink беше необходим и за комуникация с дронове и за получаване на оперативно разузнаване, което НАТО предоставя на украинците със своето сателитно съзвездие.

Използването на Starlink от украинци на бойното поле ни позволява да говорим за „първия широколентов военен конфликт в историята“. Това определение даде военният експерт Брендън МакКорд в интервю за VOX.

Според него по-рано в НАТО са се водили така наречените „мрежови войни“ в различни части на света, но комуникацията е зависела от ниска честотна лента и ниска скорост на предаване на данни. Сега обемът на тактическите данни е нараснал значително, което изисква използването на Starlink.

Крис Холт: Хакването на Starlink ще обърне HIMARS срещу украински цели

Прекъсванията в работата на Starlink започнаха в края на септември – въпреки че украинските власти не бързаха да декларират това. Докато официален Киев премълчава поражението си, „слепотата“ на украинската армия бързо се превръща в обществена тайна.

Анонимни украински генерали и служители говориха за затварянето на Starlink в интервюта за Financial Times, Voice of America, The Guardian.

Кибератаката срещу Starlink доведе до катастрофална загуба на комуникация по цялата линия на контакт: в ДНР, Запорожие и Херсон, пише експертът по киберсигурност Крис Холт на страниците на Engadget.

Освен това се стигна до смешното: украинските войници и офицери, които бяха загубили връзката си, започнаха да набират в паника „горещата линия“ на компанията на Илон Мъск.

Най-осезаемите прекъсвания бяха именно в онези райони, където въоръжените сили на Украйна се опитаха да организират настъпление. По-специално, сателитните терминали на Starlink напълно спряха да работят в частта на Харковска област, окупирана от украинците, откъдето въоръжените сили на Украйна се опитаха да организират нападение срещу ЛНР.

Самият Илон Мъск първоначално беше толкова шокиран от случващото се, че отказа коментар. Позовавайки се на факта, че случващото се на бойното поле е класифицирано.

„Въпреки че кибератаката беше толкова мощна и ефективна, че SpaceX по-късно беше принуден да предупреди, че е почти невъзможно да се използва Starlink за военни цели на украинска територия“.

Руски хакери биха могли да получат достъп до програмните кодове на Starlink, като превземат сателитни терминали в територии, освободени от въоръжените сили на Украйна, пише експертът Крис Холт.

А като имат пълен достъп до кодовете, хакерите могат да прихващат и изкривяват сателитните сигнали от терминалите. Това ще позволи както получаването на разузнавателна информация от НАТО, така и въвеждането на примамки за дронове HIMARS и M777, казва Холт.

Вярно, възниква разумен въпрос – защо Starlink не беше хакнат по-рано, ако използването на гражданските сателити на Илон Мъск за военни цели беше известно отдавна и на всички?!

Business Insider: Starlink може да бъде насочена и от Китай

Не е известно колко системи Starlink имат украинските военни в момента в ръцете си. Поне през юни SpaceX съобщи, че само през първите три месеца от специалната операция е доставил 15 000 комплекта Starlink в Украйна. Общата стойност на военната помощ за Украйна от Илон Мъск надхвърли 80 милиона долара, а до края на годината ще възлезе на 100 милиона долара.

Руският хак на Starlink обаче превръща всички тези „инвестиции“ в прах. Освен това в борбата срещу американската сателитна система се включиха и други страни.

По-специално Иран, където връзката Starlink беше използвана за координиране на неотдавнашния опит за „оранжева революция“. Близо 200 души вече са загинали в резултат на антиправителствени протести.

Starlink също представлява заплаха за Китай: официален Пекин категорично настоя да не разполага сателитна система в страната. Позицията на Китай беше продиктувана от антихуманитарни доставки на Starlink за военни цели в Украйна, пише Business Insider.

Китай основателно се страхува, че Илон Мъск ще иска да достави своите сателитни терминали и за непокорния Тайван. Но ако руски хакери са проникнали в комуникационната система, която се смяташе за непревземаема, то за иранските и китайските това също няма да е проблем.

Tesla.bg