От космическата агенция се отказаха да правят нов, трети опит да изстрелят космическия кораб в началото на идната седмица.

Причината е, че изтичането на гориво, което осуети старта на ракетата преди часове, се е оказало твърде сложен и изискващ време проблем. Предстои ракетата да бъде преместена от стартовата площадка в специална сграда на НАСА.

Опитите за изпращане на кораба в Космоса се провалиха и в понеделник заради комбинация от технически и метеорологични проблеми.

През септември са предвидени 14 възможни дати за старт, 11 през октомври, 12 през ноември и 11 – за декември. Напълно нормално е да има технически проблеми на една космическа ракета, особено когато е най-мощната, създавана някога.

Но когато проблемите бъдат отстранени, 2 минути след изстрелването, ще видим ускорителите падат в Атлантическия океан. 8 минути по-късно това ще се случи и с оранжевата, основна степен на ракетата, щом от нея се отдели капсулата „Орион“. 90 минути след изстрелването междинната степен заедно с капсулата трябва да обиколи Земята още веднъж, преди да изгори при падането си в атмосферата. Когато успешно се случи и това, капсулата „Орион“ ще се насочи към Луната. Пътуването до спътника ни ще продължи няколко дни, като „Орион“ ще се доближи съвсем близо до него.  Отделните стадии от изстрелването ще бъдат заснети и излъчвани на живо с помощта на камерите, разработени от българина инж. Петко Динев.

Това е първи опит за лунна мисия за НАСА от десетилетия насам след края на програмата „Аполо“. През това време американската космическа програма се фокусираше върху мисии на ниска орбита, използването на совалки и изпращането на астронавти на Международната космическа станция.