Tesla, Илон Мъск

Пазарната оценка на Tesla падна под ключовата граница от 500 млрд. долара

Акциите на Tesla Inc. разшириха своята разпродажба, понижавайки пазарната оценка на компанията под ключовата граница от 500 милиарда долара, тъй като инвеститорите все повече се опасяват, че нейният план за намаляване на цените ще „погълне“ печалбите, пише „Блумбърг“.

Цената на акциите затвори с 4,3% спад до 153,75 долара, най-ниската стойност от 25 януари. Компанията е загубила повече от 84 милиарда долара от пазарната си капитализация за пет търговски сесии, откакто публикува разочароващи печалби. Акциите са намалели с над 26% само през април.

В четвъртък Tesla отчете резултати за първото тримесечие, които не надхвърлиха очакванията на анализаторите по почти всеки показател. Най-същественото е, че маржовете на печалбата се сринаха, показвайки въздействието на агресивната стратегия на компанията за намаляване на цените. Инвеститорите бяха особено раздразнени от главния изпълнителен директор Илон Мъск, който посочи, че Tesla ще продължи да понижава цените, за да убеди потенциалните купувачи на своите автомобили.

„Въпреки значителните намаления на цените, търсенето все още изглежда предизвикано за Tesla и ценовата еластичност изглежда по-заглушена, отколкото Tesla вярваше“, каза анализаторът на Bernstein Тони Саконаги.

„Намаляването на цените и ще подкопае рентабилността на индустрията, включително тази на Tesla, но че утвърдените компании са с дълбоки джобове и няма вероятност да отстъпят“, добави Саконаги.

Резултатите предизвикаха вълна от намаления на целевите цени от анализаторите на Уолстрийт, които посочиха рисковете за премиум оценката на Tesla на фона на рязката ерозия на маржовете на печалба. Големите маржове на компанията често се цитират от биковете като една от ключовите причини, поради които акциите заслужават да се търгуват при много по-висок коефициент от конкурентните автомобилни производители.

След като приключи 2022 г. с рязък спад от 65%, който тласна оценката на Tesla до около 340 милиарда долара в началото на януари, акциите се повишиха бързо за два месеца и пазарната капитализация на компанията се покачи до над 670 милиарда долара. Но този оптимизъм избледня в началото на април, след като данните за доставките през първото тримесечие показаха, че намаленията на цените не увеличават търсенето толкова, колкото се очакваше. Тогава пълните резултати, докладвани миналата седмица, направиха въпроса още по-ясен.

Междувременно петролният гигант Exxon Mobil Corp. диша във врата на производителя на електромобили в класацията на индекса S&P 500, тъй като се очаква да се издигне над ключовата граница от 500 милиарда долара за първи път от 2007 г. насам.

Tesla.bg