Twitter, Илон Мъск

Работниците в Twitter съдят Мъск

Масовите уволнения трябва да се случват с 60 дни предупреждение в Сан Франциско.

Очаквано работещите в Twitter готвят групов иск срещу собствената си компания, вече собственост на Илон Мъск, съобщи Bloomberg.

По всяка вероятност днес около 50% от екипа на социалната мрежа – или близо 3700 души – ще бъдат уволнени. При това първоначалните слухове твърдяха, че милиардерът смята да махне 75% от работещите.

Основен довод зад иска са законите в Сан Франциско, където е централата на Twitter. Според тях, при масови уволнения в големи компании с над 100 работници, те трябва да бъдат уведомени за това 60 дни предварително. Официално предупреждение обаче е дошло буквално вчера във вътрешен имейл, съобщи „Уошингтън поуст“.

Компанията е разпространила съобщение, в което е казала на работниците – стойте си вкъщи и чакайте имейл. Ако получат такъв в служебната си поща, значи остават на работа, ако е на личната – значи са сред уволнените.

Някои работнити съобщават в социалните мрежи, че вече нямат достъп до служебните пощи и чатове.

Адвокатите на работниците искат от федералния съд в Сан Франциско да блокира действията на Twitter, както и да възпре компанията от опита да принудят работниците да се откажат от правото си да съдят.

Забележително е, че водещата адвокатка е Шанън Лис-Риърдън, която води и дело на работници от Tesla, уволнени през юни тази година. Тогава Мъск отряза 10% от работещите за една от основните му компании. Пред Bloomberg Мъск определя съдебния иск като „тривиален“, а съдът подкрепи Tesla и обяви, че работниците трябва да преговарят с компанията в закрита арбитрация.

 

Източник: clubz.bg

Tesla.bg