Model 3, Model Y, Tesla, Илон Мъск

Следващият модел на Tesla – по-малък и по-евтин Model Y

Компанията ще произвежда по 4 милиона единици годишно от новия кросоувър.

Когато Model 3 беше най-продаваният електромобил на планетата, Tesla представи кросоувъра Model Y, който всъщност представляваше по-практична, по-голяма и по-скъпа негова версия. Клиентите реагираха веднага и Model Y вече измести Model 3 по продажби. Кросоувърът обаче все още има един голям проблем – високата цена.

Сега Tesla се готви да предложи двойно по-евтина версия на Model Y, като тя ще бъде и с по-малки рамери, тъй като при нея ще дебютира платформа от ново поколение, съобщава Teslarati. Благодарение на новата архитектура, цената на електромобилите на марката ще намалее значително спрямо сегашните Model 3 и Model Y, което със сигурност ще увеличи значително продажбите

Първите електрически превозни средства на новата архитектура ще слязат от конвейера на бъдещата Гигафабрика в Мексико, която Tesla планира да изгради за рекордно кратко време. Целта на компанията на Илон Мъск е достигането на производството на 4 млн бройки от новия кросоувър годишно, като половината от тях ще се правят в Мексико, а другата половина ще бъде разпределена по равно между заводите в Шанхай (Китай) и Берлин (Германия).

Появата на кросоувъра от ново поколение на Tesla е планирана за края на 2024 г. Това е така, защото дори компанията да успее да отвори завода в Мексико за рекордно кратко време, пускането на напълно нов автомобил в рамките на една година е нереалистично.

Целта на Tesla е през 2030 г. да произвежда по 20 млн. автомобила на година, което е два пъти повече от резултата на сегашния световен лидер Toyota за 2022 г. В момента капацитетът на Tesla е около 2 млн коли на година, но той ще се увеличи благодарение на фабриката м Мексико, както и на новия завод в Канада, чието изграждане ще започне съвсем скоро.

Tesla.bg