SpaceX, Starlink, Илон Мъск

SpaceX и T-Mobile ще свързват мобилните телефони със сателити

Сателитите на Starlink ще използват спектъра на T-Mobile в средната честотна лента, за да създадат нова мрежа.

Американският мобилен оператор T-Mobile US Inc ще използва сателитите Starlink на SpaceX, собственост на Илон Мъск, за да осигури на потребителите на мобилни услуги достъп до мрежата в някои части на Съединените щати, обявиха компаниите в четвъртък, цитирани от Ройтерс. Така те очертаха плановете си да свържат мобилните телефони на потребителите директно със сателити в орбита.  Новите планове, които ще се осъществяват успоредно със съществуващите клетъчни услуги на T-mobile, ще премахнат нуждата от базови станции и ще предлагат услуги за изпращане на текстови съобщения и изображения там, където в момента няма клетъчно покритие, което е от ключово значение при спешни ситуации в отдалечени райони, заяви Мъск на бляскаво събитие в четвъртък в комплекса на SpaceX в южен Тексас.Сателитите на Starlink ще използват спектъра на T-Mobile в средната честотна лента, за да създадат нова мрежа. Повечето телефони, използвани от клиентите на компанията, ще бъдат съвместими с новите услуги, които ще стартират с възможности за изпращане на текстови съобщения в бета фаза, започваща в края на следващата година.

 

От 2019 г. насам SpaceX е изстреляла близо 3000 нискоорбитални сателита Starlink, като с лекота изпреварва конкурентите OneWeb и проекта Kuiper на Amazon.com Inc.

Спътниците Starlink от следващо поколение на SpaceX, първите от които се планира да бъдат изстреляни с ракетата Starship от следващо поколение на SpaceX, когато тя бъде напълно разработена, ще имат по-големи антени, които ще позволят директна връзка с мобилни телефони в мрежата на T-mobile, каза Мъск.

„Конструираме специална антена. … Всъщност това са много големи антени, които са изключително усъвършенствани“, каза той. „Важното е, че няма да е необходимо да си купувате нов телефон. Телефонът, който имате в момента, ще работи“.

Tesla.bg