Falcon 9, SpaceX, Starlink

SpaceX изстрелва 52-та ракета Falcon 9 след 52 седмици

SpaceX завърши своето 52-ро успешно изстрелване на Falcon 9 за 52 седмици, поддържайки среден каданс от едно изстрелване на седмица за цели 12 месеца. Едновременно с това мисията Starlink 4-2 rideshare постави нов рекорд за повторно използване на бустера Falcon 9, отбеляза 150-ото поредно успешно изстрелване на SpaceX и беше едно от най-сложните комерсиални изстрелвания, които някога е извършвала. В допълнение към 34 нови сателита Starlink V1.5, които се присъединиха към почти 3000 други работещи космически кораба на SpaceX в орбита, Starlink 4-2 разгърна най-големия полезен товар на компанията досега – 1,5-тонния (~3300 lb) комуникационен сателит BlueWalker 3 на AST SpaceMobile.

Falcon 9 излетя по график с комбинирания 12-тонен (~26 500 lb) полезен товар, безопасно закрепен в неговия композитен обтекател на полезен товар в 21:20 EDT (01:20 UTC) в събота, 10 септември. Натоварен със задачата да повдигне заменяемия горен етап на ракетата, възстановимия обтекател и полезния товар през по-голямата част от земната атмосфера беше бустерът B1058 на Falcon 9, първи етап с девет двигателя, който дебютира с изстрелването на двама астронавти на НАСА през май 2020 г.

28 месеца по-късно B1058 излетя със Starlink 4-2 и BlueWalker 3 на своя 14-ти космически полет и изстрелване в орбитален клас, счупвайки рекорда за повторно използване на бустер на Falcon 9. Ракетата не се представяше по-различно от всеки път преди това, горейки малко по-малко от три минути, преди да разгърне горната степен и да се върне на Земята. Около девет минути след излитането B1058 безопасно докосна кораба с дрон A Shortfall Of Gravitas (ASOG), което вероятно ще настрои бустера да счупи собствения си рекорд преди края на 2022 г. С вече 13 изстрелвания, бустерите B1051 и B1060 ще вероятно следват B1058 след същия етап от 14 полета в близко бъдеще.

Веднъж освободен от бустера, заменяемият горен етап на Falcon 9 даде началото на най-сложното търговско изстрелване на SpaceX досега. С продължителност около шест минути, първото и най-дълго изгаряне изведе втората степен и полезния товар в елиптична орбита на няколкостотин километра над земната повърхност. Второ изгаряне последва около 45 минути след излитане, повдигайки долния край на тази елипса, за да разгърне BlueWalker 3 в кръгова орбита около 500 километра (~ 310 мили). Използвайки масивна антена, първият голям сателитен прототип на AST SpaceMobile в крайна сметка ще се опита да комуникира директно с мобилни телефони, за да осигури ниво на свързаност, еквивалентно на 5G/LTE – всичко от космоса.

След като се освободи от полезния си товар за споделено пътуване, фокусът се измести към Starlink. На теория SpaceX можеше да вземе лесния изход и значително да опрости мисията, като разположи всичките 34 спътника на същата надморска височина като BlueWalker 3, като едновременно с това им позволи да достигнат своите оперативни 540-километрови (~336 мили) орбити за дни вместо за месеци . Вместо това SpaceX преследва изключително сложна мисия, изискваща пет изгаряния от горната степен на Falcon 9.

След внедряването на BlueWalker 3, Falcon 9 S2 понижени единият край на своята орбита на около T+67 минути, последван от четвърто изгаряне, за да се спусне другият край почти два часа след излитане. След това горната степен се завъртя край над край и в крайна сметка пусна всичките 34 сателита Starlink на надморска височина от ~335 километра (~208 мили), където на отломките и дефектните сателити ще са необходими дни – вместо години – да навлязат отново в земната атмосфера и да изгорят.

След като се развие, BlueWalker 3 вероятно ще има най-голямата търговска комуникационна антена, разполагана някога в космоса, с площ от почти 700 квадратни фута. (64 m^2).

Визуализация на разполагането на сателит Starlink. За съжаление SpaceX не е споделяла нови възгледи за внедряването на Starlink от месеци. (SpaceX)

Въпреки че SpaceX не потвърждава операции след полезен товар, Falcon 9 S2 също беше планирано да извърши пето и последно изгаряне, за да се деорбитира бързо, като гарантира, че мисията е произвела само пет парчета доброкачествени отломки. При техните много ниски орбити тези пет части (четири „опъващи пръта“ и адаптерът за полезен товар BlueWalker 3) почти няма да представляват заплаха за други космически кораби или ракети и трябва да влязат отново в рамките на няколко седмици. Starlink 4-2 беше 52-то успешно изстрелване на Falcon 9 на SpaceX от 14 септември 2021 г., което означава, че компанията технически вече е постигнала целта на изпълнителния директор Илон Мъск за 52 изстрелвания за една година – макар и не за календарна година. Може би още по-впечатляващо, мисията беше 150-ото поред успешно изстрелване на Falcon на SpaceX. Никоя друга единична ракета (Falcon 9) или семейство ракети (Falcon) не е изстреляла повече пъти подред без неуспех. И накрая, Starlink 4-2 беше 42-то изстрелване на SpaceX за 2022 г. Ако компанията продължи средния си каданс през последните три месеца, тя може да завърши 2022 г., като завърши повече от 60 изстрелвания на Falcon за една календарна година. SpaceX изстрелва 52-та ракета Falcon 9 след 52 седмици. 

Източик: dilura.com

Tesla.bg