SpaceX

SpaceX може да помогне за връщането на астронавтите, блокирани на Международната космическа станция

Поток от частици излетя от космическия кораб „Союз“, когато беше свързан с Международната космическа станция.
Екранна снимка: НАСА

 

 

НАСА може да се обърне към своя търговски партньор SpaceX, за да изпрати трима астронавти обратно на Земята, след като руският космически кораб „Союз“ претърпя изтичане на охлаждаща течност в средата на декември.

В публикация в блог, публикувана в петък, НАСА Той каза Компанията „комуникира със SpaceX относно способността си да върне допълнителни членове на екипажа обратно на борда на Dragon, ако е необходимо при спешни случаи“. Космическата агенция добави, че в момента НАСА проучва дали космическият кораб „Союз“ все още ще може да носи астронавти на връщане от Международната космическа станция.

Космическият кораб „Союз“ достави астронавтите на НАСА Франк Рубио и космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петлин до Международната космическа станция през септември 2022 г. На 14 декември космическият кораб изстреля Изтичане на охлаждаща течност в ниска околоземна орбита докато е прикрепен към Международната космическа станция. Изтичането на охлаждаща течност продължи три часа и беше заснето на живо от телевизия НАСА. Астронавтите на борда на космическата станция са невредими, но съдбата на тримата астронавти, които трябваше да използват космическия кораб „Союз“, за да се върнат на Земята, все още е във въздуха.

„НАСА и Роскосмос продължават да провеждат различни инженерни прегледи и се консултират с други международни партньори относно начините за безопасно прибиране на екипажа на Союз както при нормални, така и при извънредни ситуации“, пише НАСА в публикацията в блога. Очаква се двете космически агенции да вземат окончателно решение за жизнеспособността на космическия кораб този месец.

Роскосмос обаче се надяваше да вземе решение до 27 декември Космическата агенция обяви, че има нужда от повече време За оценка на летателните способности на космическия кораб „Союз“. Точната причина за изтичането не е обявена, въпреки че може да бъде Заради малък метеорит или малко парче космически боклук Това остави дупка с ширина 0,8 милиметра в космическия кораб Союз МС-22.

Rubio was the first NASA astronaut to fly aboard a Russian Soyuz rocket since април 2021 г.файл резултат Споразумение за размяна на места между двете космически агенции. Договореността предвиждаше американски астронавт да се вози на борда на капсула Союз в замяна на руски астронавт, който да се вози на борда на SpaceX Crew Dragon за първи път. Ако космическият кораб „Союз“ бъде счетен за неизползваем за връщане на екипажа, НАСА може да поиска от SpaceX да изпрати екипаж на Dragon, който да вземе тримата астронавти от Международната космическа станция и да ги върне на Земята. Астронавтите трябва да се върнат през пролетта, след като прекараха шест месеца на борда на Международната космическа станция.

Tesla.bg