SpaceX, StarlinK V2

SpaceX представи Starlink V2: още следващата година смартфоните ще могат директно да използват сателитния интернет

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск и генералният директор на T-Mobile Майк Сивърт по време на специално организирана презентация официално представиха сателитния интернет от второ поколение Starlink V2. Двете компании обявиха за сключено ново партньорство, в рамките на което обикновените смартфони могат да използват част от честотната лента на Starlink. Основната идея е никъде на Земята да няма мъртви зони без мобилна връзка.

The Verge уточнява, че Starlink V2 ще може да се използва само от 5G смартфоните. Ще бъде осигурена скорост за обмен на данните от около 2 до 4 Mb/s, което е достатъчно за изпращането на текстови съобщения, MMS-и и използването на месинджъри. А според прессъобщението на T-Mobile, услугата „Сателит към клетъчна мрежа“ ще стане достъпна към средата на 2023 година в началото в континенталната част на Съединените Щати, части от Аляска, Пуерто Рико и териториалните води.

Илън Мъск добавя, че сателитите от второ поколение, които SpaceX ще започне да извежда в орбита през следващата година, ще могат да предлагат комуникационни услуги използвайки част от средночестотния спектър на T-Mobile, който бе подобрен след закупуването на Sprint преди няколко години. Мъск каза още, че новите сателити имат много по-големи антени с диаметър от 5 до 6 метра, които могат да осигурят подобна комуникация. Тези спътници ще бъдат извеждани в орбита предимно с помощта на новия Starship.

„Ако няма твърде много хора в зоната на клетката, то може и да се изпраща и получава кратко видео“ – допълва главният изпълнителен директор на SpaceX, Tesla и Starlink.

Мъск и Сивърт казаха още, че търсят партньорства с мобилните оператори от целия свят и още веднъж подчертаха, че за използването на Starlink V2 с помощта на смартфон не е необходимо никакво допълнително оборудване

Въпреки че The Verge не споменава, когато чуем за текстови съобщения и месинджъри, няма как да не се замислим за желанието на Мъск да купи Twitter

 

Tesla.bg