SpaceX, Starship

SpaceX започна да произвежда по един ракетен двигател на ден

Ръководството на НАСА заяви пред медиите, че работата на SpaceX върху подготовката на космическия кораб от ново поколение Starship върви много добре. Космическата компания на Илън Мъск успешно се справя с всички предизвикателства и вече произвежда по един ракетен двигател Raptor 2 на ден. Много активно се работи и върху подготовката на орбиталното хранилище за криогенно гориво.

През месец април 2021 година НАСА избра частната космическа компания SpaceX и нейния космически кораб от ново поколение Starship да бъдат използвани за достигане, кацане и завръщане от Луната. Космическата агенция на САЩ е на мнение, че това е бил доста рискован за времето си ход, понеже Starship е изключително сложно технологично решение и внимателно наблюдава всички свързано с него. Основните направления на работата по лунната мисия са две: новият ракетен двигател Raptor 2 и доставянето, както и съхранението на течен кислород в орбита около Земята. Оказа се, че SpaceX е напреднала много.

Ракетният двигател Raptor 2 е критичен елемент за успеха на Starship. Да напомним, че ракетата носител Super Heavy е оборудвана с 33 от тези двигатели, а Starship разполага с 6 двигателя Raptor 2. При лунната мисия те ще трябва да бъдат задействани повторно, за да могат астронавтите да се прехвърлят от повърхността на Луната към орбитата, в която ще ги чака Starship. Ако двигателите откажат мисията ще приключи трагично.

Tesla.bg