Tesla, Twitter

Спадът на акциите на Tesla се ускорява

Спадът на акциите на Tesla Inc. се ускорява, тъй като изтеглянето на автомобили и признаците за връщане на Китай към ограничаването на Covid-19 добавят към опасенията на инвеститорите, пише „Блумбърг“.

Акциите на производителя на електрически превозни средства паднаха с 6,8% до 167,87 долара в понеделник в Ню Йорк, най-ниското ниво от ноември 2020 г. Тревожността на търговците беше по-голяма, след като град близо до Пекин се върна към блокадата, излагайки на риск както производството, така и продажбите. Tesla също инициира изтегляне на повече от 300 000 автомобила поради дефектни задни светлини.

Акциите на Tesla загубиха почти половината от стойността си за по-малко от два месеца, тъй като ръмженията във веригата за доставки нарастват, разходите за суровини скочат и потенциалните купувачи усещат натиска на упоритата инфлация и нарастващите лихвени проценти.

Освен това Мъск е зает с новопридобитата си платформа за социални медии, оставяйки някои инвеститори да се притесняват, че стратегията на Tesla може да се провали.

„Отслабването на макроданните в Китай води до опасения за Tesla, която вече понижи цената веднъж, за да стимулира търсенето, и има голям експорт през първата на четвъртото тримесечие“, посочи анализаторът на Cowen Джефри Осборн.

Анализаторът добави, че хедж фондовете изглежда се пренасочват към отрицателна пристрастност към акциите поради риск да има „загуба на фокус“ ​​върху Tesla, откакто Мъск придоби Twitter.

Скорошният спад на акциите на компанията бележи голямо възстановяване на няколко етапа, достигнати по време на метеоритния й възход през 2020 г. и 2021 г. Tesla беше изместена като пета най-ценна компания в индекса S&P 500 от старата икономика Berkshire Hathaway Inc. по-рано този месец.

Автомобилната компания, която загуби статута си на оценка на трилиони долари в края на април, се нуждае само от акциите й да паднат с още 5,7% от текущите нива, за да падне оценката под 500 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Tesla.bg