SpaceX, Starship, Илон Мъск

Starship: SpaceX тества най-мощната ракетна система досега

Компанията SpaceX на Илон Мъск проведе важен тест на огромната нова ракетна система Starship.

Инженерите извършиха „статичен пожар“, който едновременно запали 33 от 31-те двигателя в пода на долната част на превозното средство.

Изстрелването отне само няколко секунди и всичко беше закрепено на място, за да се предотврати всяко движение.

Когато Starship направи първия си полет, това ще бъде най-мощната действаща ракетна система в историята.

Това може да се случи през следващите седмици, ако се приеме, че SpaceX е доволен от резултата от тестовете в четвъртък.

Статичният пожар е възникнал в съоръжението за научноизследователска и развойна дейност на SpaceX в Бока Чика, на границата между Тексас и Мексико.

В Twitter Илон Мъск каза, че екипът е изключил един двигател преди тестване, а друг двигател е спрял сам, запалвайки общо 31 двигателя.

Той обаче добави, че „все още има достатъчно двигатели за достигане на орбита“.

Въпреки че това не беше пълната квота от двигатели, броят на двигателите, работещи в хармония, беше забележителен. Най-близкият паралел вероятно е ракетата N1960, разработена от Съветите в края на 1-те години на миналия век, за да изпрати космонавти до Луната.

Имаше 30 двигателя, разположени в два пръстена. Но N1 се провали и на четирите полета и в крайна сметка беше отменен.

Сравнение на ракети Starship SpaceX

С всичките 33 модерни енергийни блока, бустерът SpaceX Super Heavy трябва да генерира приблизително 1% повече тяга от стартовата площадка, отколкото N70. Дори Space Launch System (SLS), новата мега-ракета на американската космическа агенция НАСА, която излетя за първи път през ноември, е засенчена от възможностите, вградени в Starship.

Г-н Мъск възлага големи надежди на автомобила. Предприемачът иска да го използва за изпращане на сателити и хора в околоземна орбита и извън нея.

НАСА вече подписа договор със SpaceX за разработване на версия, която би могла да играе роля в програмата Artemis за повторно кацане на астронавти на Луната.

Самият г-н Мъск е фокусиран върху Марс. Той отдавна поддържа амбицията да отиде на Червената планета, да създаде селища и, по собствените му думи, да превърне хората в „мултипланетарен вид“. Той също така говори за пътуването от точка до точка, което отвежда пътниците бързо от единия край на нашия свят до другия.

Ако Starship може да работи, това ще промени правилата на играта, не само заради масата, която може да издигне в космоса.

Концепцията е проектирана да бъде напълно използваема многократно, като и двете части (супер тежкият бустер и горният кораб) се връщат на Земята, за да летят отново и отново.

Това означава, че може да работи като самолет. Дългосрочните спестявания на разходи ще бъдат огромни в сравнение с традиционните ракети за еднократна употреба.

Сега SpaceX ще прегледа своите данни, за да разбере защо не може да задейства всичките 33 двигателя в това събитие. Той също така ще инспектира стартовата площадка, за да види дали е настъпила някаква повреда по време на късата стрелба. Предишни по-малки тестове на двигатели бяха счупили бетона под леглото за изстрелване и изискваха ремонт.

Г-н Мъск говори за орбитално изпитание на пълната система Starship в края на февруари или март.

Горната степен на кораба или ракетата беше премахната за тестване в четвъртък в случай на катастрофална повреда на бустера.

Tesla.bg