Twitter, Илон Мъск

„Те трябва да плащат на мен“: Стивън Кинг срещу плановете на Илон Мъск за такса в Twitter

Купуването на Twitter от страна на милиардера Илон Мъск изобщо не разочарова откъм новини, слухове и на места странни истории, каквито можем да очакваме, когато е замесен изпълнителният директор на Tesla и SpaceX (а вече и на социалната мрежа).

Един от упоритите слухове, който вече се оказва истина, е, че под управлението на Мъск Twitter ще започне да таксува онези потребители, които имат синя значка, гарантираща, че са хората, за които се представят.

Потвърждението за такива планове дойде от самия Мъск, но най-неочакваното място – като отговор на възмутен коментар от хорър писателя Стивън Кинг.

„20 долара, за да си запазя синята значка? Майната му на това, те (бел.ред. Twitter) трябва да плащат на мен“, пише Кинг и предупреждава, че ако подобна такса бъде въведена, ще напусне социалната мрежа.

„Трябва да плащаме сметките някак! Twitter не може изцяло да разчита на рекламодатели. Какво ще кажете за 8 долара?“, отговаря Мъск в коментар под туита на писателя.

След това допълва, че ще обясни „в по-дълга форма“ логиката зад решението, преди то да бъде приложено. Но посочва и че това е „единственият начин да победим ботовете и троловете“.

Джейсън Калаканис, подкастър, инвеститор и приятел на Мъск, публикува анкета в социалната мрежа за това дали и колко потребителите биха платили, за да имат потвърдени профили и съпътстващата това синя значка.

Въпросът му е за 5, 10 и 15 долара на месец, като има отговор и „Няма да платя“. Под 6% от гласувалите казват, че биха дали по 15 долара на месец. Fortune посочва, че на всеки петима гласували четирима не са склонни да дадат дори минимума от 5 долара.

Самият Калаканис в друг туит обяснява, че това повече хора да имат потвърдени профили в сайта, заедно с премахване на „армиите от ботове“, е „най-бързият път към това платформата да стане по-безопасна“ за всички.

По думите му тези мерки не са единственият път за постигане на целите, но ще имат „бърз и драматичен ефект“.

Самият Мъск, който смени описанието си в платформата на „оператор на линията за оплаквания в Twitter“ заради вълната от критики, очевидно следи анкетата на Калаканис, която коментира с „интересно“.

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX даде впечатляващите 44 милиарда долара, за да придобие социалната мрежа. Той обаче иска да промени модела, при който тя се финансира основно от реклама.

От там очевидно идва и предложението за месечна такса за потребителите със сини значки.

Tesla.bg