SpaceX

Технически проблем спъна обратното броене на мегаракетата на НАСА

Спряха обратното броене до изстрелването на новата мегаракета на НАСА, която се готви да полети към Луната, съобщиха CNN и BBC.

Открита е пукнатина в междинния резервоар – част от ракетата „Артемис 1“, която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. Възникнал е и проблем с един от четирите огромни двигателя RS-25. Проблемът с пукнатината към момента не се счита за сериозен, допълват от Дарик.

Инженерите смятат, че просто се е получило образуване на лед от външната страна на основната степен на ракетата.

Ключовият нерешен проблем в момента изглежда е това да се намали един от големите двигатели под ракетата до правилната работна температура.

Този полет, известен като „Артемис I“, ще отбележи първото изстрелване на огромната ракета на НАСА Space Launch System, която ще изпрати капсулата за екипажа „Орион“, без астронавти на борда, в орбита около Луната за 42-дневна мисия.

Една от основните цели на полета е да се тества топлинният щит на Орион, заяви Майк Сарафин, ръководител на мисията „Артемида“ на НАСА. Топлинният щит има за цел да предпази „Орион“ и бъдещия екипаж от екстремните температури, с които ще се сблъска при навлизането си в земната атмосфера със скорост 24 500 км/ч, или Мах 32.

Мисията ще бъде последвана от полет с четирима астронавти, които ще обиколят Луната, но няма да кацнат, още през 2024 г. Първото кацане на човек на Луната след последната мисия на „Аполо“ през 1972 г. е планирано за 2025 г.

Тази мисия зависи от редица фактори, включително разработването на ракетата и космическия кораб Starship на SpaceX, които ще се срещнат с „Орион“ в лунна орбита и след това ще превозват астронавти до и от повърхността на Луната.

Tesla.bg