Tesla

Tesla е близо до сделка за изграждане на монтажен завод в Индонезия

Планираното съоръжение ще разполага с годишен производствен капацитет от 1 млн. автомобила.

Tesla Inc. е близо до сключването на предварителна сделка за създаване на фабрика в Индонезия, тъй като американският електромобилен концерн, воден от Илон Мъск, се стреми да се възползва от богатите залежи на суровини на страната от Югоизточна Азия, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Заводът ще произвежда до 1 милион коли годишно, което е в съответствие с амбицията на Tesla за постигане на подобен капацитет за всички свои съоръжения по света.

Дискусиите между властите и ръководството на концерна включват изграждането на множество съоръжения в страната, обслужващи различни функции в производството и веригата на доставки, изтъкват източниците.

Все още няма подписана сделка, като условията около нея подлежат на корекции.

Индонезийският министър на инвестициите Бахлил Лахадалия каза, че разговорите с Tesla се водят от координиращото министерство по морските дела и инвестициите.

Индонезия отдавна ухажва Tesla, като миналата година правителството сключи споразумение за доставка на никел на стойност 5 млрд. долара с производителя на автомобили. В интервю за Bloomberg през август президентът на Индонезия Джоко Уидодо каза, че страната иска Tesla да произвежда електрически автомобили на нейна територия, а не само батерии, и е готов да отдели време, за да убеди Мъск да гледа на Индонезия като на нещо повече от доставчик на ключови ресурси.

Индонезийската фабрика на Tesla ще бъде третата за компанията извън САЩ, след тези в Германия и Китай. Въпреки че Индонезия предлага достъп до потенциално голям пазар с население от 675 млн. души, големите автомобилни концерни избягат по-сериозна експозиция там поради ниските средни цени на превозните средства – под 200 хил. долара.

По-рано този месец Tesla намали цените на базовата версия на Model Y в Китай до ново дъно от 259,9 хил. юана (38 360 долара), което е с около 40% по-малко спрямо цената на модела в САЩ. Това се случи, след като компанията достави по-малко превозни средства от очакваното през последното тримесечие и пропусна целта си от 50% годишен ръст на продажбите.

В края на миналата година президентът на Южна Корея Юн Сук-йо заяви след разговор с Илон Мъск, че милиардерът смята неговата страна за най-добър кандидат за инвестиции. Според Юн Мъск е казал, че ще вземе окончателно инвестиционно решение след цялостен преглед на условията, включително на тези, свързани с работната ръка и технологиите. Предприемачът е представил пред южнокорейския президент своя план да изгради нова гигафабрика за електрически превозни средства в Азия. Основният завод на Tesla в региона се намира в Шанхай, Китай – най-голямото производствено съоръжение на компанията в света с капацитет от над 1 млн. превозни средства.

Мъск е изразил готовност да инвестира активно в зарядната инфраструктура за електромобили в Южна Корея и значително да разшири сътрудничеството в рамките на веригата на доставки с корейски компании. Милиардерът очаква покупките на части от местни доставчици да нараснат до поне 10 млрд. долара до 2023 г., информират още от кабинета на Юн.

Tesla не е единственият автопроизводител във фокуса на Уидодо. В началото на ноември Nikkei съобщи, че Indonesia Battery Corp. (IBC) обсъжда с европейски автопроизводители евентуални инвестиции в Индонезия, цитирайки шефа на държавната компания. Президентът на IBC Тото Нугрохо посочи, че плановете за добив на литий – метал от съществено значение при производството на електромобилни батерии – може да включват придобиване на мини в Австралия.

Нугрохо не разкри имената на компаниите, с които Индонезия води преговори, позовавайки се на подписаните споразумения за дискретност.

„Но със сигурност има европейски производители на батерии и европейски производители на автомобили, които [ще] проявят интерес към Индонезия, за да проведат дискусии с IBC и нашите акционери“, посочи той в интервю за Nikkei Asia.

Tesla.bg