Tesla

Tesla със сериозна актуализация на софтуера си за автономно шофиране

Tesla (TSLA) започна да пуска огромна актуализация на своя софтуер FSD (Full Self Driving), която адресира голямото изтегляне от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), издадено за нейния софтуер за автономно шофиране.

Като пример, автопилотът на Tesla е функция за подпомагане на водача по магистрала, която се предлага стандартно за новите Tesla и позволява „круиз контрол, съобразен с трафика“, който е вид адаптивен круиз контрол, който може да следва кола пред вас. Автопилотът може също така да насочва в маркирани ленти, като използва системата за информиране за трафика

Подобрен автопилот, който може да бъде закупен като опция или абонамент, добавя автоматична смяна на лентата, навигация на автопилот (помощ от рампа до извън рампа), автоматично паркиране и други функции .

FSD, от друга страна, предлага всички функции на автопилота плюс управление на трафика и стоп знаците. Бета софтуерът на FSD, който включва около 400 000 превозни средства на Tesla, които са се включили в програмата, позволява „автономно“ шофиране от дестинация до дестинация, както е въведено в навигационната система на автомобила, от край до край. Всички тези системи изискват пълно внимание на водача и ръце на волана.

Съобщава се, че FSD Beta v11 на Tesla е огромна актуализация на бета програмата на FSD, тъй като, наред с други неща, ще обедини софтуерния стек FSD Beta със софтуерния стек за магистрала Autopilot на Tesla. На теория това ще подобри наследената магистрална функция на Tesla, която не е имала значителна актуализация от четири години, според бележките по изданието, публикувани от блога на Tesla Not a Tesla App.

Наред с други неща, изданието FSD Beta v11 ще адресира проблеми като близки намеси от други превозни средства, позициониране в широки ленти, подобрено поведение при блокиране на ленти и промени в лентите, по-плавни завои, подобрена комуникация с водача и редица други подобрения като изброени в бележките към изданието.

Но най-важното е, че изданието също така адресира по-голям проблем с безопасността. Софтуерът FSD на Tesla беше разследван от NHTSA за определени проблеми с безопасността и беше обект на изтегляне в средата на февруари тази година. Изтеглянето ще бъде адресирано чрез издадена от Tesla OTA (по въздуха) софтуерна актуализация.

В бележките по изданието за FSD Beta v11, Tesla казва: „В съответствие с скорошно изтегляне, Tesla прави подобрения на следните специфични поведения в рамките на FSD Beta,“ и изброява редица адресирани елементи.

Четирите основни елемента, разгледани в тази част от бележките към изданието, включват подобрена логика на вземане на решения при преминаване през или спиране на определени жълти светофари, подобрения, водещи до кръстовища със знаци стоп, подобрения в регулирането на скоростта при навлизане в зони за скорост и откриване на знаци за ограничение на скоростта и актуализации за определени сценарии, при които превозното средство може да се движи направо, когато е в лента само за завой.

Изглежда, че след това Tesla ще бъде в съответствие с мандата на NHTSA за изтегляне, ако FSD Beta v11 адресира тези проблеми. Тъй като Tesla няма отдел за връзки с пресата или медии, Yahoo Finance не успя да потвърди този доклад с Tesla, но Yahoo Finance се свърза с търговски представител на Tesla за допълнителна информация.

Tesla.bg