Tesla

Tesla ще спре работа в Шанхай за по-дълъг период покрай китайската Нова година

Монтажните линии в най-важния завод на компанията няма да се движат десет дни.

Асемблиращите линии в завода на Tesla в Шанхай ще бъдат спрени за почти две седмици през януари. Американският производител на електромобили планира да произвежда в най-важния си завод в началото на 2023 г. само от 3 до 19 януари, става ясно от вътрешнофирмените планове за смените, цитирани от DPA. Покрай Китайската нова година (21-27 януари) Tesla ще спре монтажните линии от 20 до 31 януари, като не посочва причина за решението и не отговаря на молбите за коментар на агенцията.

Акциите на Tesla поевтиняват с около 2% преди отварянето на пазара в САЩ. Досега през тази година акциите са загубили около 65% от стойността си. Миналата събота Tesla до голяма степен спря производството си в Шанхай до края на годината. В момента мегаполисът е засегнат от вълна от случаи на коронавирус. Паузата се случва на фона на разрастващото се огнище на Covid-19, след като Китай разхлаби своята политика за нулев Covid по-рано този месец – рязък ход, който беше приветстван от бизнеса и от хората, но силно смущаващ бизнес операциите в краткосрочен план.

Един от източниците твърди, че работниците в Tesla и нейните доставчици също са започнали да се разболяват като част от въпросната вълна, което е създало редица предизвикателства пред операциите през изминалата седмица.

Освен това Tesla се бори с по-големите си запаси, докато вторият ѝ по големина пазар се подготвя за спад.

Tesla.bg