Tesla, Човекоподобен робот

Tesla започна активно да наема специалисти за разработване на двигатели за задвижващи механизми на човекоподобен робот

В края на следващия месец Tesla възнамерява да демонстрира работещ прототип на човекоподобния робот Optimus (известен още като Tesla Bot). Това не означава, че всичките му компоненти и части са готови за масово производство, което ще започне през следващата година. В момента компанията активно наема специалисти, които ще помогнат за създаването на задвижващите механизми на този робот.

Ако се обърнем към презентацията на Tesla преди година, можем да си припомним, че конструкцията на хуманоидния робот Optimus предвижда четиридесет сервоустройства: по шест във всеки от четирите крайника, по шест във всяка от ръцете, още два в торса и два във врата. Компанията със сигурност има опит в разработката на електродвигатели, но за разлика от тяговите, тези, използвани в конструкцията на робота, трябва да имат различни специфики и да са от стъпков тип.

Никой не очаква значителни динамични характеристики от тези роботи. С протегнати ръце той ще може да носи товар с тегло не повече от 4,5 кг, а в по-подходяща поза – до 20 кг. Без товар роботът ще може да развива скорост до 8 км/ч. Според Electrek, ръководителят на подразделението за електродвигатели на Tesla Константинос Ласкарис (Konstantinos Laskaris) е публикувал списък с най-малко девет свободни позиции, свързани с разработването на сервоустройства и задвижващи механизми за човекоподобен робот. Повечето от работните места са съсредоточени в Пало Алто, Калифорния, но има и свободно място в Гърция, откъдето е ръководителят на това подразделение на компанията. Tesla предизвиква професионалистите в индустрията да създадат електродвигатели, които са оптимизирани за енергоефективност, производителност, себестойност и технологично производство.

 

Източник:kaldata.com

Tesla.bg