Tesla

Tesla започва постепенно да прекратява инсталирането на соларни панели в някои части на САЩ Копирано от standartnews.com

През второто тримесечие Tesla постигна рекорден брой инсталирани соларни панели на пазара в САЩ, а през третото тримесечие те също се увеличиха с 13% на годишна база до 94 MW, но много от основните клиенти на компанията сега са изправени пред прекратяване на договори и възстановяване на суми. Tesla просто закрива бизнеса си със соларни панели в някои части на САЩ.

Припомняме, че компанията разработва соларни панели, които се монтират на покривите на жилища и други структури, като позволяват генериране на електроенергия не само за зареждане на електрически автомобили, но и за битови нужди. Покупката на SolarCity даде тласък на бизнеса през 2016 г., но оттогава ръководителите на Tesla се оплакват, че доставките на литиеви батерии са концентрирани в сегмента на електрическите автомобили и че стационарните системи за съхранение на електроенергия, които трябва да се използват заедно със соларните панели, се снабдяват с батерии на остатъчна основа.

Както отбелязва Electrek, през последните дни много от клиентите на Tesla в САЩ са били засегнати от отказа на компанията да изпълни ангажиментите си по предварителните договори за инсталиране на соларни панели и са получили известия с обещание да върнат получените средства в банковите им сметки в рамките на седем или десет дни. В някои случаи дори клиенти на Tesla, които вече са одобрили проектите си пред местните регулаторни органи, се сблъскват с отказ да завършат инсталациите си на слънчеви панели. Доставчикът мотивира демарша си, като заявява, че вече няма да извършва основна дейност на определена територия. Клиенти от Калифорния, Орегон и Флорида се оплакаха от поведението на Tesla.

Същевременно става ясно, че Tesla съкращава персонал в отдела, който се занимава с обслужването на клиенти в тази сфера на дейност. Вместо това клиентите се приканват да се свържат с изпълнители, които са инсталирали слънчеви панели Tesla и са сертифицирани за това. Компанията не е дала официален коментар, а обикновено Елон Мъск поема подобна мисия, но в момента е твърде зает с друг свой проект.

Източник: standartnews.com

Tesla.bg