Twitter

Туитър спря да наказва за дезинформация за COVID-19: нито ще филтрира туитове, нито ще закрива профили

Twitter спира да филтрира туитове и да закрива профили заради подвеждаща информация за коронавируса, считано от 23 ноември – става ясно от съобщение, публикувано в сайта на компанията.

Това е обрат в социалната медия, която само от септември досега спря над 11 хил. акаунта заради дезинформация за COVID-19.

Останалите правила за публикуване на невярна информация явно остават в сила, тъй като няма съобщение, че някое от тях повече няма да бъде прилагано.

Съгласно досегашната си политика Туитър прилагаше петстепенна система за наказания за акаунти, публикуващи „очевидно невярно или подвеждащо“ съдържание, което може да „доведе до значителен риск от вреди“ – например излагане на риск от коронавируса или увреждане на системите на общественото здравеопазване.

Първата степен касаеше еднократното публикуване на дезинформация, при което не се предприемаше наказание. При повторно нарушение акаунтите можеха да се спрат за няколко часа, следват дни и неопределено време за системните нарушители.

С обявената „амнистия“ някои от потребителите със закрити профили се връщат в платформата. Възстановен е профилът на американския конгресмен Марджъри Тейлър Грийн, забранен през януари.

Милиони потребители гласуваха за възстановяването на спрените акаунти в анкета на Twitter, което накара новият собственик на компанията Елон Мъск да обещае в Twitter: „Амнистията започва следващата седмица“.

Главният изпълнителен директор на Tesla обеща да превърне Twitter в център за свободно слово онлайн, след като купи компанията за 44 млрд. долара.

Трусовете, които предизвикаха първите му стъпки в Туитър, обаче прогониха потребители. Вероятно сега част от тях ще се завърнат в социалната медия.

Tesla.bg