Илон Мъск

Твърде много власт в ръцете на един човек: как Мъск завладя интернет

Видяхме го в Украйна, виждаме го и в Иран: услугата за сателитен интернет „Старлинк“ на Илон Мъск има потенциала да влияе на хода на историята. В ръцете на технологичния милиардер обаче се концентрира все повече власт.Интернет е мощно оръжие. Властите в Иран го знаят много добре. Затова и след избухването на масовите протести те силно ограничиха достъпа до световната мрежа. Но медиите съобщиха, че в Иран вече са се появили първите терминали за използването на сателитната интернет услуга „Старлинк“.

Услугата „Старлинк“ беше активирана и в Украйна – още в началото на войната в края на февруари 2022. Технологичният милиардер Илън Мъск по-късно достави и необходимата технология за приемане на сигнала. За украинските военни „Старлинк“ е основното средство за комуникация.

И в Германия „Старлинк“ е оценявана високо. Миналата седмица окръг Ойскирхен обяви, че ще закупи системите на услугата за всички общини като средство за спешна комуникация. След тежкото наводнение през лятото на 2021 година, Мъск изпрати назаем 50 приемни системи за „Старлинк“ в района на бедствието.

Силата на милиардера

Трите примера показват, че бързият интернет може да промени решително хода на историята. Онзи, който решава кои хора, къде и кога да разполагат с интернет, носи голяма отговорност и разполага с почти неограничена власт. Най-голямата флотилия от спътници в околоземната орбита не се управлява от регулирана държавна структура, ами от частно лице. Илън Мъск не само е най-богатият човек в света, но и основател и ръководител на частната космическа компания „Спейс Екс“. А „Старлинк“ е нейно дъщерно дружество.

Към днешна дата в ниската околоземна орбита има 3176 спътника на „Старлинк“, 3131 от които работят, според данни от сайта на астронома и астрофизик от Харвард Джонатън Макдауъл.

Скъпият интернет за Украйна

Осигуряване на бърз интернет във всички краища на света – това беше обявената цел на „Старлинк“. Но високоскоростният интернет, идващ от Космоса, струва скъпо. Самата компания признава, че все още търпи загуби. Според писмо от „Спейс Екс“, цитирано от Си Ен Ен, само интернетът за Украйна до края на 2022 ще струва над 120 млн. долара. А през следващите 12 месеца – почти 400 милиона долара. На този фон миналата седмица Мъск първоначално обяви, че прекратява финансирането на „Старлинк“ в Украйна „за неопределено време“. Пентагонът трябвало да поеме сметката в бъдеще.

Капризи и непостоянство

В събота вечер шефът на „Тесла“ обаче направи рязък завой в Туитър: „По дяволите! Въпреки че „Старлинк“ продължава да губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да подкрепяме украинското правителство безплатно.“

Мъск е известен с капризите и непостоянството в позициите си. Разнопосочните сигнали около сделката за закупуването на Туитър са само един от многото примери.

Сценарий от филм на ужасите

Концентрацията на власт в ръцете на един непредсказуем милиардер не е единственото нещо, за което експертите критикуват „Старлинк“. Изследователите посочват още, че „Старлинк“ разполага спътниците си предимно в „ниска околоземна орбита“. Всичко това рискува да доведе до прословутия синдром на Кеслер. Още през 1978 година ученият от НАСА Доналд Кеслер прогнозира верижна реакция, предизвикана от нарастващия брой обекти в ниските околоземни орбити. Така сблъсъците биха станали неизбежни, а отломките биха се блъскали отново и отново едни в други. Накрая облак от отломки би запълнил околоземното пространство. При най-песимистичния сценарий космическите полети тогава няма да бъдат възможни. Нито пък използването на сателити.

Освен това спътниците на „Старлинк“ изгарят в атмосферата само след пет до седем години. Все още не се знае какво влияние оказва това върху земната атмосфера. Многобройните изстрелвания на ракети също биват критикувани от екологична гледна точка.

Къде е Джеф Безос?

Но далеч не само Мъск е обсебен от Космоса. Джеф Безос, основателят на гигантската компания за електронна търговия „Амазон“ и космическата компания „Блу Ориджин“, е негов духовен брат. В началото на следващата година „Амазон“ ще изстреля първите два прототипа на своите интернет сателити Kuiper, обяви компанията миналата седмица. Очаква се в орбита около Земята един ден да има общо 3236 нейни спътника.

Така съвсем скоро близката до Земята орбита може да се окаже още по-силно задръстена от сателити.

 

Източник: dw.com

Tesla.bg