Starlink

Украйна получи над 1500 терминала на Starlink от Полша

/КРОСС/ Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров съобщи, че страната е получила 1570 терминала на глобалната сателитна система Starlink от Полша. Доставката е станала факт на 10 ноември, обяви най-младият министър в правителството в „Телеграм“.

„Това е особено важно сега, тъй като имаме проблеми с електричеството поради руския обстрел“, написа Федоров.

Досега на Украйна са дарени около 20 000 сателитни устройства Starlink, разработвани от компанията на Илон Мъск SpaceX. 5000 от тях са изпратени благодарение на подкрепата на полското правителство, според Федоров.

Преди няколко дни стана ясно, че 1300 терминала на сателитната система са затворени през Украйна поради липса на финансиране. Илон Мъск първоначално прати писмо до Пентагона, с което помоли американските власти да продължат да плащат на Киев за услугата заради загубите на SpaceX, а после все пак обяви, че ще я предоставя безплатно на Украйна дори ако Министерството на отбраната на САЩ не го стори.

Станциите за сателитна интернет мрежа на SpaceX помагат на украинската армия, както и на енергийните, телекомуникационните, здравните и селскостопанските съоръжения. „Когато светлината изгасне, мобилните оператори и интернет доставчиците не работят в някои региони. Затова ще предоставим на страната обществени WI-FI точки, където хората ще могат да поддържат връзка“, обясни Федоров, който договори с Мъск системата Starlink за Украйна още в началните етапи на войната.

„Също така част от терминалите ще бъдат предадени на гражданските администрации в деокупираните територии“, обяви той. „Благодаря на полското правителство за постоянната му подкрепа и на групата логистични компании ZAMMLER за безплатната доставка на нова партида терминали за Украйна“.

 

Източник: cross.bg

Tesla.bg