SpaceX, Starlink, Tesla, Илон Мъск

Украйна търси алтернативи на Starlink

Правителството на Украйна търси начини да замени сателитните комуникационни станции Starlink в страната за поддръжка на инфраструктурата, нарушена от инвазията на Русия. Това заяви вицепремиерът Михайло Федоров на техническа конференция в Португалия.

Той отбеляза, че досега не е виждал никакви проблеми с финансирането на Starlink от Илон Мъск.

Миналия месец обаче милиардерът потвърди, че неговият фонд няма да може да финансира операцията „за неопределено време“.

Мъск дори поиска от Пентагона да плати за услугата, като часове по-късно от там му отговориха, че има други опции за сателитен интернет.

В крайна сметка Мъск обяви, че ще продължи да плаща за сателитните комуникационни станции Starlink в Украйна, което позволява на военните сили на страната да останат онлайн на фона на руската офанзива.

Starlink предоставя сателитен достъп до интернет на около 40 страни по света от 2019 г. чрез повече от 3000 малки сателита, работещи в ниска околоземна орбита, и разполага с около половин милион абонати.

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на компанията си SpaceX, терминали Starlink на украинската армия.

През октомври Мъск – най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla, посочи, че SpaceX харчи близо 20 милиона долара месечно за поддържане на сателитни услуги в Украйна и че компанията е похарчила около 80 милиона долара, за да активира и поддържа Starlink там.

 

Източник:news.bg

Tesla.bg