SpaceX, Starship

Вижте как Starship унищожи ракетната площадка на SpaceX

Излитането на Starship от ракетната площадка в Бока Чика, Тексас й нанесе огромни щети. Едновременният старт на 33 ракетни двигателя издълба кратер, напълно разбивайки дебелия бетон под ракетата.

Погрешно смятахме, въз основа на данни за статични пожари, че бетонът ще издържи едно изстрелване„, заявява Илон Мъск.

Снимките на последствията са доказателство за силата на най-мощната ракета в историята. Огнената струя не само е издухала бетона, но е деформирала арматурата му. Изстреляните камъни са се забили като шрапнели в околните танкери и инсталации.

Въпреки огромните щети отдолу, стартовата кула остава почти непокътната.

Едно често срещано решение, както отбелязаха експертите, би било отклонител на пламъка или някакъв вид изкоп, който пренасочва изгорелите газове на ракетата и нейната масивна акустична енергия далеч от повреда на превозното средство и стартовата площадка. По ирония на съдбата през 2020 г. Мъск туитна, че SpaceX „се стреми да няма отклонител на пламъка„, добавяйки, че „това може да се окаже грешка„.

Причината е, че създаването на отклонител на пламъка на Марс би било трудно, а Мъск иска ракетата да може лесно и бързо да излита от Червената планета към Земята.

SpaceX се ангажира да изгради „масивна стоманена плоча с водно охлаждане, която да минава под стойката за изстрелване“.

Неадекватната стартова площадка може е повредила двигателите на Starship и да е станала причина за експлозията на ракетата, твърди популярния YouTuber и ракетен учен Скот Манли в скорошно видео.

Непотвърдената теория гласи, че бетонът и мръсотията, изстреляни във въздуха от мощната ракета, може да са ударили и повредили някои от двигателите на Starship.

https://www.youtube.com/watch?v=w8q24QLXixo&ab_channel=ScottManley

Tesla.bg