Model 3, Model Y, Tesla

Запасите от непродадени коли на Tesla в Китай растат с най-бързия си темп

Разликата от над 16 хил. електромобила между продажбите и производството сигнализира, че пазарът вероятно започва да се охлажда.

Tesla Inc. увеличава запасите си от електрически превозни средства в завода си край Шанхай с най-бързия си темп през октомври в момент, когато производителите на автомобили и инвеститорите се подготвят за спад на най-големия автомобилен пазар в света, съобщава Ройтерс.

През октомври американският електромобилен концерн произведе 87 706 броя Model 3 и Model Y в своята китайска фабрика, като достави 71 704 автомобила, което означава, че запасите от готови електромобили на компанията са се увеличили с 16 002 превозни средства, показват данни на China Merchants Bank International (CMBI).

Това представлява най-голямата разлика между производство и продажби в рамките на месец, откакто Tesla откри своята гигафабрика край Шанхай в края на 2019 г.

Въпреки че обемът на запасите в завода остават ниски в сравнение с тези на традиционните автомобилни концерни, инвентарът представлява индикатор за това, че индустрията навлиза в цикъл на спад – нещо, с което до момента Tesla не се е сблъсквала.

 

Източник: investor.bg

Tesla.bg