Falcon 9, SpaceX

Дрон на SpaceX заснема „медузата“ на Falcon 9 от нов ъгъл

След рядко двудневно техническо забавяне, което прекрати възможността за SpaceX да счупи значителен рекорд компанията все пак успя да направи шоу с третото си изстрелване на Falcon 9 за три дни и седем часа.

Благодарение на случайно подравняване на орбиталната механика, третото изстрелване на Falcon 9 миналата седмица излетя от станцията на космическите сили на Кейп Канаверал (CCSFS) в 19:05 EDT в събота, 5 октомври – пет минути след залез слънце. Ракетата се насочи на изток, по-дълбоко в здрача, но набра височина и бързо се изкачи обратно на пряка слънчева светлина, докато се издигаше към космоса. На фона на затъмняващото небе струите изгорели газове, произведени от бустера и горната степен на Falcon 9, светнаха като неонов знак, създавайки гледка, която – макар и рядка – става все по-често срещана заедно с нарастващия ритъм на изстрелване на SpaceX.

Напомнящо на гигантска мъглявина, медуза или биолуминесцентно създание, между другото, светлинното шоу се създава на десетки до стотици мили над земната повърхност и се вижда на стотици мили във всяка посока на изстрелването. „Мъглявината“ в събота беше почти толкова ярка, колкото идва и също толкова поразителна.

Това, което направи този забележителен, беше нов изглед, предаван на живо от палубата на безпилотния кораб A Shortfall of Gravitas (ASOG) на SpaceX, който беше разположен в Атлантическия океан на около 650 километра (~ 400 мили) от бреговете на Флорида. Умишлено или не, камера, която обикновено се използва за заснемане на изгледи на живо на ускорители Falcon, кацащи на палубата на ASOG, беше насочена в перфектната посока, за да улови мъглявината от уникален ъгъл – по същество седяща в окото на космическата дъска за дартс на ракетата.

За разлика от всички други ракети от орбитален клас, това око е буквално за бустера на Falcon 9. Девет минути след излитането подобната на змия опашка на мъглявината все още беше лесно видима, след като бустерът B1060 докосна палубата на безпилотния кораб, подкрепен от светлинното шоу, което току-що бе създал.

Около половин час след това орбиталната горна степен на Falcon 9 успешно разгърна геостационарните комуникационни сателити Galaxy 33 и Galaxy 34 на Intelsat. Съобщава се, че двойката е тежала около 7,3 тона (~ 16 000 фунта), което го прави един от най-тежките геостационарни полезни товари, изстрелвани някога от SpaceX. Тази висока маса и възстановяването на бустера на Falcon 9 ограничиха производителността на ракетата, така че сателитите бяха поставени в елиптична геостационарна трансферна орбита (GTO) с единия край на около 300 километра (~ 185 мили) нагоре, а другият на около 20 000 километра (~ 12 400 мили) над земната повърхност.

Сателитите ще трябва да използват вградени двигатели и гориво, за да изкачат остатъка от пътя в кръгови орбити от 35 800 км (22 250 мили), където орбиталната им скорост ще съответства точно на въртенето на Земята, така че да могат да кръжат над избрания от тях регион. В този случай и двата сателита ще доставят услуга за сателитна телевизия в Съединените щати.

 

  Здрачното изстрелване на Galaxy 33/Galaxy 34 на SpaceX беше също толкова грандиозно извън светлинното шоу на „медузата“. (Ричард Енгъл)

Дрон на SpaceX заснема „медузата“ на Falcon 9 от нов ъгъл.

 

Източник: dilura.com

Tesla.bg