Tesla

Експерт: Скокът от 10% в акциите на Tesla беше бурен, но не и неразумен

21 юли беше натоварен ден за Tesla (NASDAQ:TSLA), тъй като търговците увеличиха акциите си с около 10% за един ден. От всеки инвеститор зависи да реши дали акцията може да продължи да се покачва през следващите седмици. И все пак финансовите и оперативните резултати на Tesla за второто тримесечие на 2022 г. със сигурност рисуват бича картина.

Понякога един главен изпълнителен директор може да бъде толкова динамичен и/или противоречив, че инвеститорите забравят да обърнат внимание на самата компания. Това може да е случаят с Tesla, тъй като изпълнителният директор Илон Мъск със сигурност е човек, който никога не си поплюва, коментира Луис Навелие от InvestorPlace, експерт и инвеститор на растежа.

Може би сте чували мнението на Мъск за криптовалутите или разсъжденията му дали идва рецесия. Изглежда, че винаги има какво да каже. Инвестирането в Tesla обаче означава преди всичко притежаване на дял в бизнеса с електрически превозни средства. Както се оказва, този бизнес се справя доста добре и има данни, които го доказват.

Голям ден за TSLA акциите

Ето я сензацията. След като Tesla публикува резултатите си за 2-то тримесечие на 2022 г., търговците повишиха TSLA акциите от 742 долара на 815 долара. Това е почти 10% печалба в една търговска сесия.

Някои хора може да се откажат от идеята за закупуване на акции след толкова бързо натрупване. Те могат да се чудят дали това е чисто въз основа на хайп и ярост. Скептиците обаче се оплакват, че цената на акциите на Tesla е твърде висока от години. Най-вероятно те пропуснаха огромните печалби, тъй като акциите продължиха да маршируват по-високо.

Може и да не е полезно да се говори за съотношения цена/печалба и други показатели за оценка от старата школа, когато става въпрос за Tesla. Това е компания с растеж като никоя друга, така че инвеститорите трябва да мислят по различен начин, когато оценяват Tesla.

Както се казва, не може да се спори с данните. Ако Tesla все още расте като бизнес, тогава скептиците наистина нямат опора, на която да стъпят. Какво ни казват данните?

Най-впечатляващото тримесечие от години

Като за начало е предястие от най-добрите резултати. През второто тримесечие на 2022 г. компанията е генерирала приходи от 16.9 милиарда долара, което е с 42% повече на годишна база. Този резултат леко надмина консенсусната оценка на Уолстрийт за 16.5 милиарда долара. Звучи сякаш Tesla работи с пълна пара.

Обръщайки се към долната линия, приходите на акция на Tesla възлизат на 1.95 долара за второто тримесечие на 2022 г. Междувременно анализаторите очакваха само 1.81 долара на акция, така че това е ритъм за Tesla.

Тези резултати са изключителни, когато се вземат предвид препятствията пред Tesla през тази година, като ограничения на веригата за доставки и разпространението на Ковид-19 в Китай, където Tesla има известна „гига-фабрика“. Имайки предвид всичко това, анализаторът на CFRA Гарет Нелсън нарече второто тримесечие на 2022 г. „може би най-впечатляващото тримесечие на Tesla от години, като се имат предвид обезсърчаващите предизвикателства, пред които е изправена“.

Какво можете да направите сега?

Сега Tesla трябва да покаже, че може да поддържа този темп на растеж. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но Tesla не е обикновен производител на електрически автомобили.

Каквото и да се готви за Tesla, можете да разчитате, че ще бъде бързо и вълнуващо, отбелязва експертът. Що се отнася до акциите на компанията, тя ще прави бързи ходове понякога, но резултатите ѝ говорят сами за себе си и те казват, че в Tesla си струва да се инвестира в дългосрочен план.

 

Източник: infostock.bg

 

Tesla.bg